• Посилання скопійовано

Кредитні спілки виступили проти МСФЗ

Кредитні спілки (КС) просять уряд звільнити їх від обов'язку перейти з 2013 року на міжнародні стандарти фінансової звітності

В асоціаціях вважають, що члени КС, які не мають вищої освіти, не з′ясують фінансове становище спілки, оціненому за МСФЗ. Якщо регулятор не відхилить пропозицію кредитних спілок, з нею можуть виступити й інші учасники фінансового ринку, пише «Комерсант-Україна» у статті «Фінансовий ринок відмовляється від стандартів».
Всеукраїнська асоціація кредитних спілок (ВАКС) звернулася до КМУ та Нацкомфінпослуг із проханням скасувати обов'язкове використання МСФЗ кредитними спілками з 1 січня 2013 року. Відповідна вимога до КС закріплена у постанові уряду №1223 від 30 листопада 2011 року, але в асоціації вирішили відреагувати на нього щойно тепер.
Згідно із Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», публічні акціонерні товариства, банки та страхові компанії зобов'язані перейти на МСФЗ з 1 січня 2012 року. Графік переходу інших компаній має був встановити Кабмін. Він вирішив, що компанії, які займаються наданням фінансових послуг (серед них КС, фінансові компанії та ломбарди), крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення, перейдуть з українських бухгалтерських стандартів на МСФЗ з 1 січня 2013 року.
Складання звітності за міжнародними стандартами спрямоване на залучення інвесторів, а це, за словами президента асоціації Вікторії Волковської, абсолютно не стосується діяльності кредитних спілок. «На відміну від інших фінансових установ, користувачами послуг кредитних спілок у більшості випадків є громадяни, які мають невисокий рівень доходу та середню або професійно-технічну освіту, — йдеться у її листі до уряду та регулятора. — Враховуючи, що фінансова звітність спілки підлягає обов'язковому оприлюдненню з метою забезпечення можливості нинішнім та потенційним його членам ознайомитися з фінансовим становищем спілки, звітність має бути викладена максимально просто і доступно для розуміння пересічними громадянами».
З аналогічним листом звернулася до деожорганів й інша асоціація КС. «Перехід на МСФЗ має сенс у тому разі, якщо компанія планує залучати інвестиції або працює за межами України. Жодна українська кредитна спілка не працює на міжнародному рівні, й інвесторів у нас теж немає. Звітність, яку ми регулярно публікуємо та надсилаємо всім нашим членам, має бути максимально зрозумілою — адже багато КС працюють у регіонах, — сказав президент Національної асоціації кредитних спілок Петро Козинець.— При цьому запровадження звітності за МСФЗ не стане для нас трагедією — ми вже проводили семінари для бухгалтерів КС».
Услід за КС з подібною ініціативою можуть виступити й інші учасники ринку. «Ми ідею підтримуємо. МСФО хороша для банків та страхових компаній, а для наших клієнтів зрозумілішою є звітність за національними стандартами», — повідомив «Ъ» представник Всеукраїнської асоціації ломбардів.
У комісії остаточне рішення щодо звітності кредитних спілок буде ухвалено на найближчому засіданні Нацкомфінпослуг, яке відбудеться 14 серпня. Проте учасникам ринку не варто чекати послаблень — їм доведеться складати звіти за міжнародними стандартами. Голова Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський повідомив сьогодні, що він не підтримує спілки щодо цього питання та не ініціюватиме внесення відповідних змін до законодавства.

Джерело: Коммерсант-Україна

Рубрика: Облік та звітність/Міжнародні стандарти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Міжнародні стандарти»