• Посилання скопійовано

Форми №11-мтп і №4-мтп: особливості заповнення

Підприємство торгує товаром, орендує приміщення, сплачуючи за оренду та електроенергію. Має на балансі легкові авто, які заправляє бензином і дизпаливом. Цього року статуправління додало до статзвітності річні ф. №11-мтп і №4-мтп. Які особливості заповнення?

Форми №11-мтп і №4-мтп: особливості заповнення

Форма №11-мтп (річна)

На момент написання цієї консультації форма звіту затверджена Наказом №107 і застосовується починаючи зі звітування за 2022 рік.

Заповнюючи форму, слід керуватися Роз’ясненням щодо №11-мтп.

У шапці звіту написано, що його подають територіальному органу Держстату юрособи, відокремлені підрозділи юросіб, які відпускають та/або використовують тепло- й електроенергію.

Але в наведеній у запитанні ситуації підприємство компенсує електроенергію орендодавцеві. Причому за даними запитання підприємство не відпускає і не використовує теплоенергію. Очевидно, що використовує теплоенергію орендодавець, виставляючи такі витрати для компенсації орендареві — або окремо, або у складі орендної плати.

Таким чином, на наш погляд, підприємство може заповнити форму №11-мтп (річна) хіба що з прочерками.

Водночас у шапці форми є блок, який називається «Інформація щодо відсутності даних». Якщо даних для заповнення немає, треба поставити «V» у відповідній комірці. Крім того, слід поставити позначку навпроти причини відсутності даних. Для наведеної ситуації, на наш погляд, це така причина, як «Відсутнє явище, яке спостерігається».

Тобто позначки «V» стоятимуть у двох наведених комірках:

  • «Інформація щодо відсутності даних» та
  • «Відсутнє явище, яке спостерігається».

 

Консультує Держстат

Запитання 2: Фірма орендує приміщення. Які показники відображати у формі №11-мтп (річна)?

Відповідь на запитання:

У звіті за ф. №11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії» за 2020 рік відображаються показники щодо встановлених потужностей, обсягів виробництва, використання та втрат електро- та теплоенергії. У випадку, коли респондент орендує приміщення і сплачує орендну плату орендодавцю і не укладає самостійно договори з постачальниками електричної та теплової енергії, звіт направляється на адресу Головного управління статистики з нульовими показниками.

При цьому в разі подання звіту з нульовими показниками в електронному вигляді необхідно у полі «Інформація щодо відсутності даних» проставити позначку — V та вибрати з переліку причину відсутності даних у звіті.

Головне управління статистики в Івано-Франківській області

 

Форма №4-мтп (річна)

На момент написання цієї консультації форма звіту затверджена Наказом №109 і застосовується починаючи зі звітування за 2022 рік.

У шапці звіту написано, що його подають територіальному органу Держстату юрособи, відокремлені підрозділи юросіб, які використовують та/або мають у запасах паливо. Позаяк підприємство використовує паливо (бензин та дизпаливо), яким заправляються легкові автомобілі, воно цей звіт заповнює.

Заповнюючи звіт, слід керуватися Роз’ясненням щодо №4-мтп.

Показники у звіті наводять у тоннах з одним десятковим знаком. Проте бензин і дизпаливо в обліку відображають у літрах.

Згідно з п. 3 розд. І Роз’яснення потрібно спершу перевести літри у кілограми:

  • 1 літр бензину = 0,74 — 0,76 кг;
  • 1 літр газойлів (палива дизельного) = 0,83 — 0,85 кг;

А потім перевести у тонни: 1 тонна = 1000 кг.

Наприклад, якщо легковий автомобіль фактично використав протягом звітного року 300 літрів бензину, його переводять спочатку у кілограми, застосувавши коефіцієнт 0,74, 0,75 чи 0,76, за вибором підприємства: 222 кг (300 х 0,74), або 0,2 тонни (222 : 1000).

Кількість використаного бензину відображають у колонці 1 рядка 430 розділу 1 форми, дизпалива — в колонці 1 рядка 440 розділу І форми.

Водночас потрібно заповнити рядки 435 і 442, якщо підприємство має відповідну інформацію:

  • 435 — у т. ч. з рядка 430 — паливо моторне сумішеве з вміcтом біоетанолу або етил-трет-бутилового ефіру чи їх суміші від 5% до 30%;
  • 442 — у т. ч. з рядка 442 — паливо дизельне сумішеве з вмістом складних ефірів жирних кислот олій та жирів.

Зрозуміло, що якщо підприємство не має такої інформації, воно не заповнить ці два останні рядки.

Увага: зазначають кількість фактично використаного палива. Обсяги нафтопродуктів, придбані в талонах, смарткартках, але фактично не використані, не відображають (див. п. 2 розд. ІІ Роз’яснення).

Крім того, підприємство заповнює розділ 3 «Кінцеве використання палива» форми №4‑мтп (річна).

У колонці «Б» — код рядка з розділу 1. У цій ситуації будуть рядки 430 і 440. Сюди фактично будуть перенесені дані з колонки 1 — у колонки 1, 2 і 3. У цих трьох останніх будуть однакові дані.

 

Додаткова інформація

Крім того, що наведено вище, рекомендуємо ознайомитися з Роз’ясненнями та самими формами. Можливо, підприємство має ще якісь господарські операції, які мають відображатися в цих формах звітності.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»