• Посилання скопійовано

Як скасувати помилково подану заяву про взяття на облік ПФУ для цілей багатосторонньої угоди CRS?

У разі помилкового подання заяви «Про взяття на облік» ПФУ необхідно подати заяву «Про зняття з обліку». У цьому випадку до заяви «Про зняття з обліку» додаються пояснення щодо допущеної помилки та копії документів, що підтверджують факти, викладені у заяві

Як скасувати  помилково подану заяву про взяття на облік ПФУ для цілей багатосторонньої угоди CRS?

ДПС у Дніпропетровській області інформує, що механізм взяття на облік фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами (далі – ПФУ) для цілей «Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки», зняття їх з обліку та внесення змін до відомостей, отриманих для їх обліку визначається Порядком взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки, затвердженим наказом Мінфіну від 30.08.2023 №468 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 вересня 2023 за №1618/40674 (із змінами та доповненнями) (далі – Порядок №468).

Взяттю на облік у Державній податковій службі України (далі – ДПС) підлягають усі фінансові установи, які є ПФУ для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (п. 3 розд. І Порядку №468).

Взяття на облік, зняття з обліку та внесення змін до відомостей ПФУ здійснюється шляхом подання заяви про взяття на облік/зняття з обліку ПФУ / внесення змін до відомостей про ПФУ (далі – Заява), форму якої наведено у додатку 1 до Порядку №468, в електронній формі через електронний кабінет платника податків або іншими засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (зі змінами та доповненнями) та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» (із змінами та доповненнями) (п. 1, 8 розд. ІІ Порядку №468).

Заява подається за таким типами:

  • «про взяття на облік»;
  • «про внесення змін про ПФУ»;
  • «про зняття з обліку».

Якщо ПФУ бажає виправити самостійно виявлені помилки у раніше поданій Заяві «Про взяття на облік», то їй необхідно подати Заяву «Про внесення змін до відомостей про ПФУ».

Заміна ПФУ, яка подає звітність за іншу Організацію, яка відповідає визначенню ПФУ, врегульовано п. 20 розд. ІІ Порядку №468. Так, якщо відповідно до закону чи договору відбувається заміна особи, відповідальної за подання звіту про підзвітні рахунки за зареєстровану Організацію–ПФУ, яка є корпоративним інвестиційним фондом чи іншою Організацією, визначеною у пп. 2 п. 3 розд. ІІ , переведення відповідної Організації-ПФУ з обліку від однієї ПФУ до іншої (нової) ПФУ здійснюється шляхом внесення змін до Переліку ПФУ у порядку, визначеному розд. III Порядку №468.

У разі помилкового подання заяви «Про взяття на облік» ПФУ необхідно подати заяву «Про зняття з обліку», заповнивши її відповідно до правил, визначених Порядком №468. У цьому випадку до заяви «Про зняття з обліку» додаються пояснення щодо допущеної помилки та копії документів, що підтверджують факти, викладені у заяві. ДПС може запросити додаткові документи у разі необхідності.

ДПС розглядає заяву «Про зняття з обліку» з дотриманням вимог п. 16-18 розд. ІІ Порядку №468.

У разі помилково поданої заяви про внесення змін до облікових даних ПФУ подає нову заяву з достовірною інформацією.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»