• Посилання скопійовано

Нарахування орендної плати: первинні документи

Мінфін роз’яснив, як документально підтвердити нарахування плати за оренду майна та коли визнавати витрати/доходи орендарю та орендодавцю

Нарахування орендної плати: первинні документи

Як ми уже повідомляли, Мінфін у листі від 30.05.2016 р. №31-11410-09-10/15182 нагадав про відсутність затвердженої форми первинного документу щодо нарахування оплати орендної плати за орендоване майно.  

На його думку, для підтвердження господарської операції з надання та отримання послуг з оренди майна протягом звітного періоду договору про оренду недостатньо, тому необхідне складання окремого первинного документа. Але яким він має бути? Розглянемо у статті.

 

Первинне оформлення нарахування орендної плати

Фахівці Мінфіну зауважили, що для здійснення орендних платежів, як правило, складається Акт виконаних робіт (послуг), який є підставою для розрахунків, порядок яких визначається договором про оренду, та підписується посадовими особами орендодавця та орендаря. Типової форми цього документу, як зазначалося вище, не існує, Мінфін від себе рекомендованого зразку не надає. Отже, як він виглядатиме, кожним договором може встановлюватися окремо. Але зрозуміло, щоб мати статус первинного документу, такий Акт повинен мати усі обов’язкові реквізити, зазначені в ст. 9 Закону про бухоблік

Первинний  документ має підтверджувати факт користування об'єктом оренди орендарем протягом певного періоду (днів, місяців, кварталів тощо). В ньому має зазначатися вартість відповідної послуги (надання майна в оренду) протягом цього періоду. Датою складання такого первинного документа є дата його підписання.

Фахівці Мінфіну вказали також на необхідність зазначення періодичності складання Актів у договорі про оренду майна. Від себе додамо, що складати зазначені Акти, наприклад, раз на рік, не заборонено, але може спричинити зайвий клопіт під час податкових перевірок. У разі складання одного Акту наданих послуг за декілька місяців виникає проблема у своєчасному відображенні операцій в бухобліку. Оскільки протягом цих місяців не буде у наявності підтвердних первинних документів щодо здійснення господарських операцій, але за нормами П(С)БО 15 та П(С)БО16 в обліку за підсумком цих місяців мають виникнути відповідні доходи та витрати.

 

Визнання витрат та доходів

Мінфін нагадав, що відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік, бухгалтерський облік та фінансова звітність підприємства повинні ґрунтуватися, зокрема, на принципі нарахування та відповідності доходів і витрат. Тобто для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. 

А це говорить про те, що складати Акт наданих послуг за договором оренди потрібно так часто, як сторони договору складають фінансову звітність. Якщо фінансова звітність подається однією із сторін договору оренди щоквартально, то для правильного складання такої звітності треба складати Акт щоквартально. А в деяких випадках і частіше. Наприклад, якщо хоча б одна зі сторін договору є платником ПДВ з місячним звітним періодом. 

Також не слід забувати, що відповідно до п. 134.1 ПКУ цей фінансовий результат є об’єктом оподаткування податком на прибуток. Тому правильне визначення фінрезультату в фінансовій звітності - це запорука правильного складання декларації з податку на прибуток

Докладно  про оформлення акту наданих послуг читайте в аналітичні статті >>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»