• Посилання скопійовано

Відповідальність за неподання фінзвітності до ДПС

Лист ДПСУ від 02.11.2011 р. №2199/5/15-1416 «Щодо застосування штрафних санкцій у разі неподання фінансової звітності до податкових органів»

ДПСУ відповіла на запит щодо застосування штрафних санкцій у разі неподання фінзвітності до податкових органів.

Податкова нагадала, що платник податку на прибуток подає разом з податковою декларацією квартальну чи річну фінзвітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації (п. 46.2 ст. 46 ПКУ). Платники податку на прибуток — малі підприємств подають разом з річною податковою декларацією річну фінзвітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Юрособи, які відповідають критеріям п. 154.6 ст. 154 ПКУ, зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінзвітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва, 1 раз на рік (п. 7 ст. 11 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Приймання податкової декларації є обов’язком ДПС (п. 49.8 ст. 49 ПКУ). Уповноважена посадова особа органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник, повинна перевірити наявність і достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених п. 48.3 і 48.4 ст. 48 ПКУ. При цьому відмова посадової особи ДПС прийняти декларацію з причин, не встановлених ст. 48 ПКУ, у т.ч. висунення будь-яких не визначених цією статтею попередніх умов щодо прийняття (включаючи зміну показників податкової декларації, зменшення чи скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконне збільшення податкових зобов’язань тощо) заборонена (п. 49.10 ст. 49 ПКУ).

У разі подання платником до ДПС податкової декларації, заповненої з порушенням вимог п. 48.3 і 48.4 ст. 48 ПКУ, орган ДПС повинен надати платнику письмове повідомлення про відмову у прийомі його податкової декларації з обов’язковим зазначенням причин (п . 49.11 ст. 49 ПКУ).

Неподання чи несвоєчасне подання платником чи іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки і збори, податкових декларацій (розрахунків) — тягне за собою штраф в розмірі 170 грн за кожне таке неподання чи несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року вже було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»