• Посилання скопійовано

Як перейти на квартальну сплату ПДВ

У 2011 році платник перебував на спрощеній системі оподаткування та надавав до податкового органу декларацію з ПДВ поквартально. З січня 2012 року знову прийняв рішення перебувати на спрощеній системі оподаткування. Чи можна у 2012 році також подавати декларацію з ПДВ поквартально?

Згідно з п. 202.1 ст. 202 розділу V Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених Кодексом, календарний квартал, з урахуванням таких особливостей:

а) якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця;

б) якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня місяця та закінчується днем такого анулювання.

Водночас пунктом 202.2 зазначеної статті встановлено, що платники податку, які відповідно до підпункту «б» пункту 154.6 статті 154 ПКУ мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

Таким чином, з 1 січня 2012 року платник єдиного податку застосовує квартальний звітний податковий період за умови, якщо він разом з декларацією за наслідками IV кварталу 2011 року надав податковому органу заяву про вибір квартального податкового періоду.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»