• Посилання скопійовано

Передоплата в декларації сільгосптоваровиробника

У якій податковій декларації з ПДВ відображається сільськогосподарським підприємством — суб’єктом спеціального режиму оподаткування сума отриманої попередньої оплати за постачання сільськогосподарської продукції з майбутнього врожаю?

Згідно із п. 5 р. І Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. №1492, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за №1333/20071 (далі — Порядок №1492), платники податку, які згідно зі ст. 209 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, встановленого цією статтею ПКУ.
У податковій декларації (скороченій) відображаються лише операції з постачання сільськогосподарським підприємством вироблених (наданих) сільськогосподарських товарів/послуг на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах (п. 2 р. VI Порядку №1492).
Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до п. 209.17 цієї статті поширюється дія спеціального режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником (п. 209.7 ст. 209 ПКУ).
Таким чином, сільськогосподарське підприємство — суб’єкт спеціального режиму оподаткування суму отриманої попередньої оплати (авансу) за постачання сільськогосподарської продукції з майбутнього врожаю має право відобразити в податковій декларації з ПДВ (скороченій) лише в обсягах, які відповідають власно засіяним земельним угіддям, оформленим належним чином.

Джерело: ДФС у Херсонській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»