• Посилання скопійовано

Хто має складати та подавати валютну декларацію?

Чи потрібно суб’єкту господарювання подавати декларацію про валютні цінності, якщо були порушені терміни розрахунків в сфері ЗЕД, та декларація подавалася/не подавалася, але на звітну дату відсутні валютні цінності та майно за межами України? Консультує ДФСУ

ДФСУ у підкатегорії 114.04 ресурсу «ЗІР» наголошує, що валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов’язковому декларуванню у НБУ. 

Згідно зі ст. 1 Указу №319/94  таке декларування здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності щоквартально (станом на 1 число місяця наступного за звітним кварталом).

Форма декларації встановлена наказом Мінфіну від 25.12.1995 р. № 207.

Виходячи з форми декларації, суб’єкт підприємницької діяльності подає декларацію у випадку, коли має валютні кошти або майно, які йому належать та знаходяться за межами України (у тому числі з порушенням встановлених законодавством строків розрахунків у сфері ЗЕД).

Водночас, якщо у зв’язку з порушенням законодавчо встановлених строків розрахунків в сфері ЗЕД декларація подавалась станом на 1 січня (1 квітня; 1 липня; 1 жовтня), але протягом кварталу (півріччя; 9 місяців) кошти (товар) надійшли та станом на наступні звітні дати за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно, то до кінця року декларацію подавати не потрібно.

Таким чином, якщо були порушені законодавчо встановлені терміни розрахунків в сфері ЗЕД, але протягом кварталу кошти (товар) вже надійшли (операція закрита) та станом на звітну дату за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно, то декларацію подавати не потрібно.

***

Читайте також:

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»