• Посилання скопійовано

Таблиця 1 оновленого Звіту з ЄСВ – що змінилося та як правильно заповнювати?

Вже за кілька днів, з 1 вересня, платники єдиного соцвнеску повинні будуть звітувати за оновленими формами звітності з ЄСВ. Ці зміни ми детально розглядали в нашій статті. Тепер же розкажемо окремо і на прикладах, як змінилася таблиця 1 Звіту з ЄСВ

Таблиця 1 оновленого Звіту з ЄСВ – що змінилося та як правильно заповнювати?

З 1 вересня 2018 року платники єдиного соцвнеску повинні звітувати за новою формою звітності з ЄСВ (тобто зі звіту за серпень 2018 року). Про це ми розповідали неодноразово (зокрема, тут і тут), і про це нагадують сьогодні податківці на офіційному сайті

Розглянемо тепер окремо, що змінилося в таблиці 1 звіту та як правильно її заповнювати.

У шапці таблиці 1 змінився зміст реквізиту 15. Зокрема, замість штатної кількості працівників з'явилась облікова кількість штатних працівників. Також змінився зміст реквізиту «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано виплати». Тепер цей реквізит має іншу назву та призначення. А саме — «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано зарплату/ крім осіб, яким у звітному періоді нараховане грошове забезпечення». Але Порядком №435 не встановлено, як заповнювати реквізит «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату».

Якщо орієнтуватися на назву, то в ньому слід вказувати тільки кількість працівників, яким нараховано зарплату, лікарняні або декретні у поточному місяці. Відповідно кількість фізосіб-непрацівників, яким нараховувалася винагорода за договором ЦПХ, в цей реквізит не має включатися.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але, з огляду на зміст роз'яснення, податківці вважають по-іншому. На їхню думку, в реквізиті «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату», як й раніше, слід вказувати всіх осіб (працівників та інших осіб, яким нараховано зарплату та дохід відповідно за поточний місяць). Позицію ДФС можна знайти тут.

Тож радимо кожному роботодавцю отримати від ДФС та ПФУ індивідуальну податкову консультацію з цього питання та діяти за ними.

Середньооблікова кількість штатних працівників визначається роботодавцем відповідно до п. 3.2 Інструкції №286.

Старий реквізит Штатна чисельність працівників передбачав зазначення в таблиці 1 встановленого на перше число звітного періоду роботодавцем складу працівників (персоналу), з якими укладено трудовий договір (контракт) відповідно до затвердженого роботодавцем переліку посад (з урахуванням вакантних), в якому зазначено розмір окладу для конкретної посади. Починаючи зі звітного місяця серпня 2018 р. цей показник ми більше не рахуємо і не зазначаємо у звіті з ЄСВ.

Натомість зазначатиметься облікова кількість штатних працівників, яку треба розраховувати за розділом 2 згаданої Інструкції. Єдине, що за п. 2.2 Інструкції облікова кількість штатних працівників визначається на певну дату звітного періоду. А на яку дату рахувати цей показник для складання Звіту з ЄСВ? Наразі невідомо. Тож чекатимемо на роз'яснення від ДФС.

Сама таблиця 1 Звіту з ЄСВ, як і раніше налічує, шість розділів. Їх зміст залишився незмінним. Але додатково у розділ 3 введено додаткові рядки для відображення нарахування ЄСВ за ставкою 22% на зарплату працівників з інвалідністю замість ставок 8,41, 5,3, 5,5%. Це рядки — 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1. Звертаємо увагу, вони не враховуються в формулу для обчислення нарахованого ЄСВ (рядок 3). У формулу, як й раніше, включено показники нарахування ЄСВ по зарплаті працівників з інвалідністю за ставками 8,41, 5,3, 5,5%.

Наведемо приклад заповнення розділу 3 таблиці 1.

 

Приклад. На підприємстві працює 7 працівників (один із працівників має інвалідність). За серпень 2018 року п'яти працівникам зарплату нараховано на рівні 3723 грн, а одному працівнику на рівні 3215,32 грн, оскільки він 3 дні перебував у відпустки без збереження зарплати. Працівнику з інвалідністю за серпень 2018 року було нараховано зарплату у розмірі 5000 грн.

3 Нараховано єдиного внеску, усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4+ р. 3.5) 5334,86
3.1 на суми нарахованої роботодавцями заробітної плати, винагороди за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (22,0%) 4802,67
3.2 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (8,41%) 420,50
3.2.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (22%) 1100,00
3.3 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (5,3%)
3.3.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (22%)
3.4 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю, працюючим особам з інвалідністю (5,5%)
3.4.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю(за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»), працюючим особам з інвалідністю (22%)
3.5 на суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати роботодавцями (22,0%) 111,69

 ***

Читайте також: Форму звіту з ЄСВ для роботодавців оновлено: аналіз змін

Більше про нову звітність з ЄСВ (34 запитань та відповідей) читайте в новому спецвипуску від редакції "Дебету-Кредиту" (для передплатників).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»