• Посилання скопійовано

Як заповнювати у звіті з ЄСВ «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату» — перше роз'яснення ДФС

ДФСУ зазначила, що у показнику «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату» таблиці 1 Звіту з ЄСВ слід зазначати працівників та інших осіб, яким нараховувалися зарплата та дохід у поточному місяці

Як заповнювати у звіті з ЄСВ «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату» — перше роз'яснення ДФС

ДФСУ у підкатегорії 301.06.01 ресурсу «ЗІР» зазначила, що показник «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» зазначається в основних реквізитах заголовної частини таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ.  Він включає осіб, за яких подаються вiдомостi до системи персонiфiкованого облiку.

Так, в таблиці 6 додатка 4 звіту  персоніфіковано по кожному працівникові відображається сума нарахованої заробітної плати, винагороди за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 до Порядку №435, якщо, зокрема протягом одного звітного періоду застрахованій особі нарахування здійснювалися за поточні та майбутні (відпускні, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), за минулі (лікарняні, тимчасова непрацездатність та перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та нарахування сум заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду - середня заробітна плата за вимушений прогул) періоди (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

Проте працівнику чи іншій фізичній особі, у зв’язку з відпусткою без збереження зарплати, перебуванням повний місяць на лікарняному, який буде оплачено в наступному місяці, чи відсутністю доходу, оскільки відпускні були нараховані в попередньому місяці, у таблиці 6 додатка 4 до Порядку №435 зазначаються тільки кількість днів, відповідно до показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» таблиці 1 додатка 4 до звіту з ЄСВ такі особи не включаються.

 

Від редакції

Порядком №435 не встановлено, як заповнювати реквізит «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату». Якщо орієнтуватися на назву, то в ньому слід вказувати тільки кількість працівників, яким нараховано зарплату, лікарняні або декретні у поточному місяці. Відповідно кількість фізосіб-непрацівників, яким нараховувалася винагорода за договором ЦПХ, в цей реквізит не має включатися. Але, з огляду на зміст роз'яснення, податківці вважають по-іншому. На їхню думку, в реквізиті «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату», як й раніше, слід вказувати всіх осіб (працівників та іншим особам, яким нараховано зарплату та дохід відповідно за поточний місяць).

Тож радимо кожному роботодавцю отримати від ДФС та ПФУ індивідуальну консультацію з цього питання та діяти за ними. 

***

Читайте також: Форму звіту з ЄСВ для роботодавців оновлено: аналіз змін

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»