• Посилання скопійовано

Єдиний електронний формат подання фінзвітності з І кварталу 2019 року – ініціатива НКЦПФР

НКЦПФР впровадить у І кварталі 2019 року систему подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі ХBRL

Єдиний електронний формат подання фінзвітності з І кварталу 2019 року – ініціатива НКЦПФР

З 2019 року підприємства, що становлять суспільний інтерес, та деякі інші підприємства будуть подавати фінансову звітність до відповідних регуляторів (НКЦПФР, Національний банк, Міністерство фінансів України, Нацкомфінпослуг) в єдиному електронному форматі XBRL, який є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ. Про це повідомила прес-служба НКЦПФР.

 

Як працюватиме ця система?

Ця система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі – в стандарті XBRL. 

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») –це  відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. XBRL широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На даний час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ. Основні переваги XBRL:

  • автоматичне введення даних без повторної трансформації;
  • швидкість і автоматичне складання звіту, в тому числі консолідованого;
  • швидкий, ефективний і надійний аналіз і порівняння даних;
  • відстеження даних, скорочення часу ухвалення рішень;
  • збільшення ефективності та економія в процесах нагляду тощо.

Система спростить ведення бізнесу для українських компаній. Вони будуть подавати обов’язкову фінансову звітність за принципом «єдиного вікна»: в одному універсальному форматі для всіх регуляторів фінансового ринку (НКЦПФР, Національний банк, Міністерство фінансів України, Нацкомфінпослуг). Раніше фінансова звітність подавалась кожному регулятору окремо, при цьому формати подачі звітів відрізнялись один від одного.

«Побудова цієї системи та перехід до електронного складання та подання звітності у форматі, зрозумілому інвесторам, є дуже важливим кроком. Це створить основу для прозорої та ефективної економіки. Якість та повнота фінансової звітності – необхідна умова  виникнення довіри інвесторів до українського ринку. Ми дуже вдячні нашим донорам за таку підтримку», – прокоментував голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

 

Коли запрацює ця система?

Запуск такої системи планується у І кварталі 2019 року.

 «Безпосередній процес побудови цієї системи вже розпочато, оскільки ірландську компанію Vizor Software оголошено переможцем тендеру на закупівлю системи фінансової звітності. Між Vizor Software та DAI Global, яка впроваджує Проект USAID «Трансформація фінансового сектору», укладено договір, в рамках якого ми отримаємо весь необхідний пакет послуг – від розробки рішення до тестування, введення системи в експлуатацію, навчання персоналу та технічного обслуговування», – зазначила Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринків капіталу та пруденційного нагляду НКЦПФР.

Автор: Волос Наталія

На підставі: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»