• Посилання скопійовано

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ: аналіз законопроектів

Як подаватимемо нову звітність з ПДФО та ЄСВ? Скільки доведеться сплатити за помилки в ній та за неподання? Чи зміниться звітність для підприємців та самозайнятих осіб?

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ: аналіз законопроектів

Наразі з’явилися тексти законопроектів №1072 та №1057. Ними мають бути внесені зміни до ПКУ та Закону про ЄСВ щодо введення єдиної звітності. Про їх появу ми писали тут

Введення об’єднаної звітності з ЄСВ та ПДФО пов’язано з тим, що в більшості випадків база нарахування ЄСВ співпадає з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Та навіть там, де ці бази не співпадають, більшість інформації, яка міститься в цих звітах, дублюється. Це і інформація про кількість найманих працівників, і суми нарахованого їм доходу тощо. При цьому кожен з цих звітів вимагає подання цієї інформації власним, унікальним шляхом. Чи можна їх буде поєднати? Ось як це пропонують коментовані законопроекти.

 

Нова єдина звітність для роботодавців

Згідно з законопроектом № 1072, норма п. 51.1 ПКУ буде викладена у новій редакції.

За  нею платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, будуть зобов’язані подавати ДФС  у строки, встановлені цим Кодексом для звітного місяця, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ.

Тож таку єдину звітність треба буде подавати за результатами кожного місяця протягом 20 календарних днів. Це планується запровадити завдяки змінам до пп. 176.2 ПКУ.

Відповідні зміни будуть внесені й до ст. 6 Закону про ЄСВ.  Це передбачено законопроектом №1057

 

Склад і форму самої звітності Мінфіну ще слід буде розробити. Вона поєднуватиме інформацію про ПДФО, ВЗ та ЄСВ і матиме статус податкової декларації. Але подавати її треба буде щомісячно; квартальна звітність з ПДФО та ВЗ у роботодавців скасовується.

 

І вже зараз слід звернути увагу на два нюанси:

  • По-перше, внаслідок введення єдиної звітності  перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб не здійснюється. Тобто, хто мав подавати старі звіти, той подаватиме і новий єдиний звіт, без здійснення жодних зайвих рухів.
  • По-друге, передбачається, що нова форма звіту подаватиметься лише у разі нарахування сум доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду.

Нагадаємо, що зараз Звіт з ЄСВ роботодавцям треба подавати обов’язково, якщо у них є наймані працівники, які перебувають із ними у трудових або цивільно-правових відносинах. А ось форму №1ДФ навпаки, подають лише ті, хто нарахував будь-які доходи фізособам. Тепер це правило намагаються запровадити і щодо звітності з ЄСВ. Що можна лише вітати.

 

Які будуть штрафи?

На сьогодні за порушення процедури складання та подання звітності з ЄСВ та ПДФО, ВЗ відповідальність встановлена різна і різними законами. І що буде з цими штрафами після того, як звітність стане єдиною?

Звісно, що штрафувати будуть однаково і за одним законодавчим актом – ПКУ. І це буде той самий штраф, який сьогодні існує для форми №1ДФ

Передбачається, що за  неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку, зменшення та/або збільшення сум ЄСВ, та/або до зміни платника податку (застрахованої особи) буде накладатися штраф 510 грн, а за повторне – 1020 грн.

Це передбачено у новій редакції пп. 119.2 ПКУ та новою редакцією п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ.

Нагадаємо, що наразі за неподання звіту з ЄСВ за ст. 25 Закону про ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн), а при повторному оштрафуванні за неподання протягом поточного року – 60 нмдг (1020 грн).

Але як й раніше при поданні ф. №1ДФ, так й після новацій  штрафів не буде, коли недостовірні відомості або помилки у звітності виникли через перерахунок ПДФО в межах норми пп. 169.4 ПКУ.

 

Нова єдина звітність для підприємців та самозайнятих осіб

І ще єдина звітність вводиться не тільки для ПДФО та ЄСВ, а ще й для звітування підприємців. Відповідні зміни вносяться у ст. 177 та 296 ПКУ. Тобто всі підприємці, як загальники, так і єднники, будуть також подавати єдину звітність з ЄСВ та своїх доходів (доходів та витрат). І цей звіт теж матиме статус податкової декларації.

Але строки звітування не зміняться. Тобто фізособи-«загальники» та фізособи-«єдинники» 1 та 2 групи будуть відображати відомості щодо доходів, єдиного податку та ЄСВ в єдиній звітності раз на рік, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи у звітності за 4 квартал.

Оскільки в ПКУ не вноситься змін щодо термінів подання звітності для підприємців, то відповідно єдину звітність разом з даними щодо ЄСВ слід буде подавати фізособам-«єдинникам» 1 та 2 групи протягом 60 к.дн. після закінчення звітного року, а самозайнятих осіб – до 1 травня, а от фізособам-«єдинникам» 3 групи та фізособам-«загальникам» - протягом 40 к.дн.

 

Зверніть увагу!

Згідно із коментованими законопроектами решта ст. 25 Закону про ЄСВ залишається в старій редакції.  Тобто, решта порушень щодо ЄСВ каратиметься по-старому. І це містить небезпеку подвійних штрафів.

Оскільки наразі п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону встановлено, що за донарахування територіальним органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого ЄСВ. 

Водночас за заниження ЄСВ в новій формі єдиного звіту передбачається штраф за пп. 119.2 ПКУ – у розмірі 510/1020 грн. І теж, незалежно від того, хто цю помилку виявить і виправить, сам страхувальник чи податківці.

А ще в нових законопроектах нічого не сказано, як каратиметься несплата/несвоєчасна сплата ЄСВ за новою формою звіту, та в які строки цей ЄСВ треба буде сплачувати у бюджет.

Якщо нічого не зміниться, то форма звіту буде єдина, а строки сплати за ним – різні. Як і штрафи за несвоєчасну сплату/несплату (та порядок обрахунку пені).

Сподіваємось, що під час розгляду цих законопроектів в Комітеті при ВРУ на це звернуть увагу і цю ситуацію виправлять.

 

Коли це все запрацює?

Як передбачено законопроектами, вони мають набрати чинності з 1 липня 2020 року. При цьому всі порядки  та форми звітності з ЄСВ, ф. 1ДФ, щодо декларації про майновий стан та з єдиного податку мають бути приведені у відповідність до закону одночасно з набранням.

Тобто, якщо йти за нормою пп. 46.6 ПКУ, вперше звітувати за єдиною звітністю роботодавці будуть у вересні 2020 року за серпень, а підприємці за підсумками 2021 року. Але як буде на практиці, час покаже.

 

UPD_09.09

7 вересня комітет з податкової політики рекомендував  обидва законопроекти до розгляду ВРУ. Чекаємо далі... 

***

Читайте також: Звітність з ЄСВ та ПДФО таки об'єднають: прийнято за основу законопроекти! 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»