• Посилання скопійовано

Звітність з ЄСВ та ПДФО таки об'єднають: прийнято за основу законопроекти!

11 вересня Верховна Рада прийняла в І читанні законопроекти №1057 та №1072 щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО

Звітність з ЄСВ та ПДФО таки об'єднають: прийнято за основу законопроекти!

Як повідомляє прес-служба ВРУ, 11 вересня на вечірньому засіданні Верховна Рада прийняла за основу у першому читанні:

  • законопроект №1057 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб". Його підтримали 318 народних депутатів.

  • законопроект №1072 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб". За дане рішення проголосували 317 парламентаріїв.

Строки підготовки цих законопроектів до другого читання скорочено на половину.

Метою прийняття цих законопроектів є врегулювання питань подання єдиної звітності з ЄСВ і ПДФО.

Так, законопроект №1072 розроблений для забезпечення подальшої реалізації податкової реформи, одним із завдань якої є спрощення та уніфікація процедур заповнення та подання платниками податків до контролюючих органів звітності.

Враховуючи це, об’єднання звітності з ЄСВ та ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників податків – страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб).

Законопроектом №1057 дається визначення Міністерства фінансів України як «центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової, митної політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а для органів доходів і зборів  як «центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та його територіальні органи». Далі по тексту всього Закону визначення таких органів приводиться у відповідність з такою термінологією. У зв’язку з реорганізацією Державної фіскальної служби України назви зазначених органів пропонується привести у відповідність до чинного законодавства.

Також вносяться зміни до обов’язків платників єдиного внеску щодо подання уніфікованої звітності з ЄСВ та ПДФО.

***

Від редакції. Законопроектами передбачено, що вони мають набрати чинності з 1 липня 2020 року. При цьому всі порядки та форми звітності з ЄСВ, ф. 1ДФ, щодо декларації про майновий стан та з єдиного податку мають бути приведені у відповідність до закону одночасно з набранням.

Тобто, якщо керуватись нормою пп. 46.6 ПКУ, вперше звітувати за єдиною звітністю роботодавці будуть у вересні 2020 року за серпень, а підприємці за підсумками 2021 року. А от як буде на практиці, час покаже.

Детально про зміст цих законопроектів читайте у статті від редакції.

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»