• Посилання скопійовано

Єдиній звітності з ЄСВ та ПДФО все ж бути: закон прийнято в цілому!

19 вересня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроекти №1057 та №1072 щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО. Але вже з 1 січня 2021 року

Єдиній звітності з ЄСВ та ПДФО все ж бути: закон прийнято в цілому!

19 вересня Верховна Рада розглянула у другому читанні та підтримала в цілому:

  • законопроект №1057 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;
  • законопроект №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Законопроекти №1057 і №1072 запроваджують з 1 січня 2021 року нову об’єднану звітність з ЄСВ та ПДФО, яка є більш уніфікованою з єдиним встановленим терміном подання. 

 

У чому суть?

Законопроекти розроблені для забезпечення подальшої реалізації податкової реформи, одним із завдань якої є спрощення та уніфікація процедур заповнення та подання платниками податків звітності до контролюючих органів. 

У більшості випадків база нарахування ЄСВ співпадає з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тому законопроєкти запроваджують єдиний уніфікований документ шляхом об’єднання окремих форм податкової звітності, що на сьогодні подаються суб’єктами господарювання – податковими агентами та страхувальниками (підприємства та самозайняті особи, які використовують працю найманих працівників) у різні строки (звіт з ЄСВ подається щомісячно, а форма №1ДФ – щоквартально).

Об’єднання звітності з ЄСВ і ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників податків – страхувальників та зменшить витрати часу бізнесу на складання самої звітності.

Крім того, законопроектами передбачено спрощення подання звітності з єдиного внеску:

  • для фізосіб – підприємців та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, передбачено, що відомості про нарахування, обчислення і сплату ЄСВ з доходів від підприємницької діяльності або провадження незалежної професійної діяльності подаються у складі річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації);
  • для фізосіб – платників єдиного податку передбачено подання звітності з єдиного внеску у складі податкової декларації платника єдиного податку.

Для страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб, які використовують працю найманих працівників) запроваджується квартальна звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

 

Чому важлива уніфікація звітності?

Реалізація законів сприятиме спрощенню умов для ведення бізнесу, спрощенню адміністрування ПДФО та ЄСВ, зменшенню кількості та обсягу податкової звітності.

 ***

Від редакції:

  1. За словами Н.Южаніної при розгляді законопроектів №1057 та №1072 у другому читанні враховано прохання щодо скасування штрафів за помилки при заповненні форми №1ДФ, які не призводять до зменшення перерахування платежів до бюджету. Про це вона вказала Н.Южаніна у своєму дописі у Facebook.
  2. Зверніть увагу: раніше законопроектами було передбачено, що вони мають набрати чинності з 1 липня 2020 року. Тепер мова йде вже про 1 січня 2021 року.
  3. Роботодавці нову звітність будуть подавати щокварталу.
  4. Остаточні тексти законів поки що не оприлюднені. Про їх підписання Президентом та офіційну публікацію ми, звісно ж, повідомимо додатково.

***

Читайте також:

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»