• Посилання скопійовано

Звіт неприбуткової організації з нульовими показниками: чи треба подавати?

Податківці розглянули питання щодо необхідності подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації до контролюючих органів в разі, якщо показники звіту дорівнюють нулю

Звіт неприбуткової організації з нульовими показниками: чи треба подавати?

Коментар до листа ІПК ДПС від 12.02.2020 р. № 553/6/99-00-07-02-02-06

Спочатку податківці нагадали, що неприбуткові підприємства, установи та організації - це неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток відповідно до пп. 133.4 ПКУ (пп. 14.1.121 ПКУ), які повинні подавати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за встановленою формою, та річну фінансову звітність.

ДПС пояснила що всі платники податків у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, зобов’язані подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

ДПС підсумувала, що неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Також вони зобов’язані подавати до контролюючих органів разом зі Звітом річну фінансова звітність, яка є додатком та невід’ємною частиною Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (п. 46.2 ПКУ) за кожний звітний період. Крім того, у відповідних клітинках відомостей про одночасне подання до звіту неприбуткової організації форм фінзвітності потрібно поставити позначку «+».

 

Чому податківці дійшли до такого висновку?

Пунктом 46.1 ПКУ визначено термін податкової декларації, розрахунку, звіту (далі – податкова декларація) – це документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору.

Фінансова звітність, що складається та подається платниками податку на прибуток та неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до декларації з податку на прибуток (Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та її невід’ємною частиною.

При цьому платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Таким чином, неприбуткові організації мають право не подавати до контролюючих органів податкову декларацію з податку на прибуток та/або звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації лише за відсутності об’єктів оподаткування або показників, які підлягають декларуванню, у тому числі у фінансовій звітності, оскільки вона подається як додаток до декларації з податку на прибуток (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та є її невід’ємною частиною.

Оскільки ситуація, коли усі показники фінзвітності мають нульове значення, на практиці не трапляється, то висновок податківців відповідає вимогам ПКУ.

***

Читайте також: 

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»