• Посилання скопійовано

В який термін необхідно сплатити податок на нерухомість за квітень 2020 року?

ДПСУ нагадує, в який строк необхідно сплатити зобов’язання з податку на нерухомість за квітень 2020 року (у складі податку за ІІ квартал 2020 року) в зв’язку зі змінами в законодавстві

В який термін необхідно сплатити податок на нерухомість за квітень 2020 року?

Коментар до ІПК ДПС від 14.04.2020 р. №1521/6/99-00-04-03-03-06/ІПК

Нагадаємо, що спочатку Законом №533 передбачалося звільнення від податку на нерухомість та плати за землю на березень і квітень (про це ми писали у нашій аналітиці).

Проте 2 квітня 2020 року набрав чинності Закон №540 (про нього тут), яким звільнення від плати за землю чи нерухомість передбачається лише за березень!

При цьому частина платників податку вже встигла відкоригувати зобов’язання як за березень, так і за квітень (тобто у розрізі податку на нерухомість суму було знижено за І та ІІ квартал).

У зв’язку з цим, податківці у коментованій консультації зазначають: такі платники зобов’язані не пізніше 30 квітня 2020 року подати знову уточнюючу декларацію до декларації з податку на нерухомість за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій), в якій збільшити податкові зобов’язання за II квартал 2020 року, тобто відновити податкові зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації за 2020 рік. Роз’яснення від податківців щодо того, як необхідно це зробити, ми наводили тут.

Якщо ж платник податку ще не встиг відкоригувати свої зобов’язання за ІІ квартал, то він подає уточнюючу, в якій зменшує суму зобов’язань лише за березень (про це тут).

 

Строки сплати податку на нерухомість за квітень

Коли ми аналізували новий Закон №540, вже тоді говорили про дивну норму, внесену цим законом  – встановлення окремого строку сплати податку на нерухомість  за квітень 2020 р. до 30 червня 2020 року.

У звичайному порядку сума податку на нерухомість за ІІ квартал 2020 року повинна була сплачуватись до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом (пп. «б» пп. 266.10.1 ПКУ). Тобто за ІІ квартал (до якого входить і квітень) до змін треба було сплатити до 30 липня. То в чому сенс платити частину цієї суми до 30 червня? Для  цього потрібні були роз’яснення від податківців. Ось, маємо перше.

Податківці знають про цей окремий строк сплати податку на нерухомість за квітень 2020 р. Як знають і про те, що, зазвичай, юрособи не платять цей податок помісячно, а роблять це за квартал.

Тому вони не заперечують можливість платникові заплатити податок за квітень 2020 р. окремо. Але при цьому говорять, що нарахування пені і штрафів за те, що ви заплатите податок за квітень 2020 р. у строки, встановлені для сплати за ІІ квартал 2020 р., ПКУ не передбачено. Ось це досить спірна позиція, адже якщо строк сплати податку в ПКУ є, як не може бути санкцій за його порушення?  

Проте на підставі вищезазначеного податківці дають пораду: платникам податку на нерухоме майно (суб’єктам господарювання, які нараховують зобов’язання за декларацією) слід здійснити сплату податкових зобов’язань з податку за квітень 2020 року (у складі II кварталу 2020 року) не пізніше 29 липня 2020 року, щоб не виникало підстав для нарахування пені та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Порада ця багатьом платникам цього податку може сподобатись.  Але не забуваємо, що наводиться вона в ІПК. Тому скористатися нею без загрози, що податківці змінять свою позицію і потім оштрафують, зможе лише той платник податку, який її замовив та отримав.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»