• Посилання скопійовано

Звіт з ЄСВ за 2020 рік: правила складання для ФОП

За 2020 рік з ЄСВ підприємцям незалежно від системи оподаткування треба відзвітувати до 9 лютого (включно). За якою формою треба звітувати? Що у цьому звіті треба відобразити? Читайте у нашій статті

Звіт з ЄСВ за 2020 рік: правила складання для ФОП

Строки подання Звіту з ЄСВ

За 2020 рік треба відзвітувати до 9 лютого 2021 року (включно). 

Ці строки встановлені для ФОП, як загальників, так і єдинників. 

 

Форма звіту

А ось тут не обійшлося без сюрпризів. 

Подавати Звіт з ЄСВ за 2020 рік можна було 40 днів. Тому дехто його вже здав, а дехто – лише збирається подавати.

А з 1 лютого 2021 року стара форма Звіту втратила чинність. Натомість набрала чинності оновлена форма такого Звіту, у редакції, затвердженій наказом Мінфіна від 05.11.2020 р. №670. І це ще не єдина звітність, а просто форма звіту тільки про ЄСВ, у яку внесли зміни. Ми про це писали тут

При цьому, оскільки звіт про ЄСВ подаватиметься вже востаннє, а за 2021 рік підприємці подаватимуть єдину звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ (або з єдиного податку), податківці вирішили, що оновлену форму звіту треба подавати вже зараз – з 1 лютого за 2020 рік! 

Тому, в тих, хто вже відзвітував, виникає природне запитання: чи вважатимуться звіти, подані до 1 лютого, чинними, чи не вимагатимуть податківці подавати їх наново? 

Одразу заспокоїмо: таких вимог податківці на сьогодні не висувають. Отже, ті, хто вже відзвітував і мають на руках докази прийняття таких звітів, можуть спати спокійно. 

Оновлена форма Звіту має цікавити лише тих, хто ще не встиг відзвітувати. Адже вони мають використовувати саме її. І саме про цю форму ми зараз поговоримо. 

 

Які зміни внесли до Порядку складання звіту?

З 01.02.2021 року звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) подається у редакції, затвердженій наказом Мінфіна від 05.11.2020 р. №670. Цей же наказ оновив і Порядок формування цього Звіту. 

Змін небагато і для ФОП найцікавішими є ті, що стосуються їх ліквідації: 

  1. у разі припинення або зняття з обліку в органах доходів і зборів страхувальник (тобто, в нашому випадку – це ФОП) зобов'язаний подати Звіт за останній звітний період до дня державної реєстрації припинення, в якому державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Це означає, що такі ФОП зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької  діяльності;
  2. Подати «ліквідаційний» Звіт треба протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності;
  3. Зі Звітом за останній звітний період страхувальники зобов'язані подати звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.

 

Що змінилося у формі Звіту?

Дві зміни стосуються заповнення заголовної частини Звіту.

Так, в річному Звіті з ЄСВ з’явився новий реквізит – номер Звіту в періоді. Якщо Звіт подається вперше, то, відповідно, його номер буде «1». Якщо ж у ньому буде виявлено помилку після того, як Звіт був поданий і прийнятий податківцями, то номер Звіту буде зростати по порядку. 

А ще рядок про те, у якому періоді року ФОП був загальником, подвоїли. Як зазначено у примітках до звіту, другий рядок про перебування ФОП на загальній системі оподаткування заповнюють у разі повторної державної реєстрації припинення протягом одного звітного періоду (значення від 2 до 9).

В табличній частині Звіту (це Таблиця 1) зміна лише одна. Нарешті, виправили помилку в назві графи 6. Тепер вона містить правильну формулу розрахунку ЄСВ: графа 4 х графа 5.

 

Як складати нову форму Звіту?

Приклади того, як ФОП складати Звіт з ЄСВ за 2020 рік, податківці вже пропонували, а ми їх наводили тут.

Проте, звісно, ці приклади стосувалися старої форми Звіту, тож, вони будуть актуальні для тих, хто за 2020 рік вже відзвітував і бажає себе перевірити.

А тим, хто тільки зараз формує цей Звіт, ці приклади будуть допомагати його скласти.

 

Звіт для ФОП-«загальників»

Що має показати в цьому Звіті ФОП на загальній системі оподаткування? Звісно ж, базу нарахування ЄСВ, суми страхових внесків за кожний місяць і загальну суму за рік. При цьому для «загальників» існують спеціальні правила, які треба нагадати.

У 2020 році для ФОП-«загальників» ЄСВ нараховувалось на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Тобто, документом, на який такі ФОП мають орієнтуватися при складанні Звіту з ЄСВ, є декларація про майновий стан та доходи.

Але тут є нюанс. Адже в декларації сума оподаткованого доходу наводиться загально за рік. А в Звіті з ЄСВ таку суму треба розподілити між місяцями, у яких цей дохід було отримано – цього вимагає форма такого Звіту. При цьому місячна сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Тому податківці пояснювали:

у графі 3 «Сума чистого доходу в податковій декларації/ Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» ФОП-«загальниками» зазначається в рядках у розрізі кожного календарного місяця середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

у графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»:

проставляються прочерки в розрізі місяців звітного року, а саме:

  • у березні, квітні, травні 2020 року – якщо ФОП вирішив скористатися правом не платити ЄСВ за ці місяці. Про право не платити ЄСВ у цих місяцях ми писали тут і тут.

Тому зараз нагадаємо головне:

Якщо ФОП сплачував ЄСВ за звільнені місяці та бажає, щоб сплачені суми були враховані за них, то такі суми треба показати до сплати в Звіті з ЄСВ.

Але якщо не сплачував, але зазначить суми до сплати за березень-травень у річному Звіті з ЄСВ, то ФОП має ці суми сплатити!

Можливий і третій варіант. Якщо платник здійснив оплату ЄСВ, але в Звіті з ЄСВ їх до сплати не вказав, то такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску), відповідно до Закону про ЄСВ.

Тому дуже обережно слід заповнювати звіт з ЄСВ, аби не довелося сплачувати ЄСВ за звільнені місяці (якщо ви, звісно, цього не бажаєте);

  • у грудні ФОП на загальній системі оподаткування, на яких поширюється дія Закону України від 04.12.2020 р. №1071-IX;
  • показники інших календарних місяців звітного року, протягом яких такі платники перебували на обліку як платники єдиного внеску, заповнюються на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону про ЄСВ. Тобто, в інших місяцях орієнтуємось на суму доходу, зазначеного в графі 3, порівнюємо його із розміром мінімальної зарплати. Якщо сума доходу за місяць менша за мінімальну зарплату, то зазначаємо саме мінімальну зарплату. А якщо більше, ніж 15 мінімальних зарплат, то зазначаємо саме 15 мінімальних зарплат. При цьому база нарахування ЄСВ не може бути меншою за 1 МЗП і більшою за 15 МЗП, які діють у певному місяці.

Нагадаємо, що у 2020 році: 

  • з січня по серпень мінімальна зарплата була 4723 грн., а  максимальна база нарахування ЄСВ – 70845 грн.,
  • з вересня по грудень мінімальна зарплата була 5000 грн., а максимальна база нарахування ЄСВ 75000 грн. 

Зразок складання Звіту за цими роз’ясненнями податківців, але за оновленою формою дивіться тут.

При цьому податківці розробили приклад для ситуації, коли доходів у 2020 році у ФОП не було зовсім. Ми ж склали приклад із урахуванням наступного:

  • за рік оподаткований дохід ФОП склав 24000 грн. Це та сума, яка була зазначена в річній декларації про майновий стан та доходи;
  • за березень-травень ФОП вирішив ЄСВ не сплачувати;
  • отже, середньомісячна сума доходу склала 24000 / 12 = 2000,00 грн. Саме таку суму доходу і зазначаємо у графі 3, адже грошові суми в таблицях Звіту зазначаються в гривнях з копійками;
  • оскільки середньомісячна сума доходу менша за розмір мінімальної зарплати, у графі 4 доведеться зазначати саме мінімальну зарплату, і ЄСВ у графі 5 рахувати доведеться саме від неї. 

 

Звіт для ФОП-«єдинників»

У ФОП-«єдинників» базові правила сплати ЄСВ інші, ніж у «загальників». Вони сплачують ЄСВ незалежно від того, отримували оподаткований дохід чи ні. І суму бази нарахування ЄСВ визначають самостійно, тобто, на власний розсуд.

Але є і схоже. Адже, як і для «загальників», для них діє правило, що ця самостійно визначена база нарахування ЄСВ не може бути меншою за 1 МЗП і більшою за 15 МЗП, які діють у певному місяці.

Також і для них діяло право не платити ЄСВ за березень-травень 2020 року. А для І групи таке право діяло у грудні 2020 року! Отже, особливості, зазначені нами вище щодо складання графи 4 Таблиці 1 Звіту, діють і для «єдинників». 

Приклади складання такого Звіту ви можете подивитися тут:

 

Коли треба остаточно розрахуватись з ЄСВ за 2020 рік?

Показати ЄСВ в річному Звіті, це добре, але не забуваємо про те, що цей ЄСВ треба вчасно заплатити.

Звісно, зараз карантин, і багато платників податків та ЄСВ певним чином розслабились – адже діє мораторій на застосування фінансових санкцій та пені. Але на адмінштрафи мораторію немає! А ще податківці можуть звернутися до виконавчої служби про примусове стягнення боргу (а це загрожує арештом активів боржника). Тож, щоб не наражатися на неприємності, те, що задекларували – сплачуємо вчасно!

ФОП сплачують за ЄСВ щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

Зверніть увагу на те, що податківці вважають останнім днем сплати саме 19 число місяця, що настає за кварталом!  Про це ми писали тут. Тобто, сплатити ЄСВ за IV квартал 2020 року треба було до 19 січня (включно).

Проте для ФОП-«загальників» є спеціальне роз’яснення податківців. За яким термін сплати зобов’язань, визначених фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування, у Звіті настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати його подання включно («ЗІР», категорія консультації 201.04.02). Отже, якщо при складанні Звіту ФОП-«загальник» виявить, що недоплатив (а при застосуванні середньомісячного показника доходу це дуже ймовірно), він зможе остаточно розрахуватись з ЄСВ до 09.02.2021 (включно).

А ще нагадуємо, що з 04.01.2021 року кошти з єдиного внеску сплачуються платниками на нові рахунки.  Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження. Нові реквізити рахунків, на які необхідно сплачувати єдиний внесок, можна знайти тут.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»