• Посилання скопійовано

Кабмін планує ввести непрямі методи податкового контролю

За словами Гетманцева, КМУ готує внесення до ВРУ законопроєкту про так звані непрямі методи податкового контролю. Завдяки їм податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу

Кабмін планує ввести непрямі методи податкового контролю

Нагадаємо, що добровільне декларування активів фізичних осіб відбуватиметься з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію зі зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Про це ми писали тут.

Але ще навіть не розпочалася декларативна кампанія, а Гетманцев вже почав говорити про можливе введення непрямих методів контролю витрат. Але у своєму пості в фейсбуці він почав з мети введенння "нульового" декларування.

За словами Гетманцева, при розробці законопроекту про податкову амністію було використано приклад Аргентини, яка вивела з тіні 117 млрд $ і приклад Індонезії, яка вивела більше 350 млрд $. Амністії в цих країнах проводились в той час, як в Україні – перед запуском автоматичного міжнародного обміну податковою інформацією. Адже за результатами 2022р.

Гетманцев чекає, що влада буде знати про всі статки українських податкових резидентів, які знаходяться за кордоном.

В цьому ж пості він підкреслив, що Кабінет Міністрів готує внесення до Парламенту законопроекту про, так звані, непрямі методи податкового контролю. Це про те, коли податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу. І якщо людина не зможе відповісти чи показати декларацію про амністію, - вона буде змушена доплатити податок за витрати, які не може пояснити.

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»