• Посилання скопійовано

Як членам фермерського господарства відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік?

З 01.01.2022 р. члени фермерського господарства подають декларацію про доходи, у складі якої формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

Як членам фермерського господарства відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік?

Податківці у підкатегорії 201.06.04 ЗІР зазначили, що відповідно до п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платниками ЄСВ є члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Згідно з пп. 1 та 4 ч. 2 ст. 6 Закону Закон №2464 платники ЄСВ зобов’язані, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Форма, за якою подається звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Починаючи з 01.01.2022 р. члени фермерського господарства подають Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 р. №783) (далі – Наказ №783), у складі якої формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток ЄСВ 1).

Підпунктом 3 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449 (у редакції наказу Мінфіну від 21.12.2020 р. №790), визначено, що базою нарахування ЄСВ для платників, зазначених в п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, є розподілений дохід (прибуток), отриманий такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Згідно з пп. 49.18.4 ПКУ та пп. 1 п. 6 розд. І Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом №783, для платників податку на доходи фізичних осіб Декларація подається за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ.

***

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»