• Посилання скопійовано

Звітуємо з транспортного податку за 2023 рік: поради бухгалтеру

За якою формою подавати декларацію у 2023 році? За який транспорт слід сплачувати податок? Чи буде штраф за незвітування і несплату під час воєнного стану?

Звітуємо з транспортного податку за 2023 рік: поради бухгалтеру

У 2023 році правила сплати транспортного податку наведено у пп. 267.1.1 ПКУ. За ним транспортний податок сплачують як фізичні, так і юридичні особи (у тому числі це стосується і нерезидентів), які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що одночасно відповідають таким критеріям:

  • з року випуску минуло не більше п’яти років (включно);
  • середньоринкова вартість становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році – 2 512 500 грн).

Увага! Середньоринкову вартість свого авто (для порівняння з вартісним критерієм) платник податку встановлює не сам, а дізнається на сайті Мінекономіки, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна та типу пального авто.

До того ж на сайті Мінекономіки наведено переліки легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. З тими, які оподатковуються у 2023 році, можна ознайомитися тут: Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2023 році.

Важлива умова! Якщо перелік на сайті Мінекономіки містить транспортний засіб з параметрами, що відповідають легковому автомобілю власника, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком у звітному періоді, починаючи з 1 січня податкового (звітного) року. Буде справедливим і зворотне: якщо ви маєте автомобіль, який відповідає першим двом умовам (щодо року випуску і вартості), але в переліку його немає – сплачувати транспортний податок ви не повинні!

Податок сплачують за кожен легковий автомобіль, що відповідає наведеним вище критеріям, у фіксованому розмірі – 25 000 грн.

 

В який термін необхідно сплатити податок?

Фізичні особи (це стосується і ФОП, позаяк, як правило, власником авто реєструється фізична особа без статусу підприємця) сплачують податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Адже їм суму транспортного податку (як і обов’язок з його сплати) встановлюють податківці.

Водночас, якщо фізична особа не згодна з нарахованою податківцями сумою податку, вона має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Якщо ж будуть виявлені на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган проведе перерахунок суми податку і надішле фізособі нове податкове повідомлення-рішення.

А от юридичні особи визначають суму транспортного податку самостійно, про що подають до ДПС відповідну річну декларацію. А потім сплачують транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Так, за І квартал 2023 року юридична особа має сплатити транспортний податок за кожне авто, що є об’єктом оподаткування, не пізніше 28 квітня (включно) у розмірі 6 250 грн. Податок сплачують за місцем реєстрації авто і зараховують до відповідного бюджету. Код класифікації для сплати – 18011100 «Транспортний податок з юридичних осіб».

 

Форма декларації – нова, але змін небагато

З 2023 року слід подавати оновлену форму декларації з транспортного податку. 

Податківці вже наголошували, що нову форму декларації застосовують з 01.01.2023 та вперше подають за базовий податковий (звітний) період – 2023 рік. Ідентифікатор форми декларації: J0303603.

Нову редакцію декларації затверджено наказом Мінфіну від 30.11.2022 №401 зі змінами, визначеними Наказом №444.

У новій формі всі графи та правила їх заповнення залишилися без змін, крім коду КОАТУУ (рядок 8 Декларації), тепер у ньому слід зазначати код КАТОТТГ. Відповідно у примітках до декларації зʼявилися правила заповнення оновленої графи. 

У графі 8 зазначають код за КАТОТТГ території територіальної громади за місцем реєстрації транспортного(их) засобу(ів). За кожним таким кодом за КАТОТТГ складають окрему Податкову декларацію. КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року №3).

 

Строки подання декларації

Подати декларацію з транспортного податку за 2023 рік юрособи мають не пізніше 20.02.2023 (включно).  

Але це якщо авто перебувало на балансі на 1 січня 2023 року. 

 

А як бути, якщо авто буде придбано або продано протягом року?

ПКУ передбачено порядок розрахунку податку в окремих випадках:

  • у разі переходу права власності на авто від одного власника до іншого протягом звітного року, податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт;
  • за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачують пропорційно до кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу;
  • у разі закінчення п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачують за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років;
  • у випадку незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачують з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем (за умови підтвердження). А якщо авто буде повернуто, то податок сплачують з місяця такого повернення відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду (копію документа платник податку протягом 10 днів з моменту отримання надає контролюючому органу).

 

Правило для покупців

Якщо підприємство посеред року придбало нове авто, яке підлягає оподаткуванню, то воно має подати декларацію (якщо це перша за рік – то з типом «звітна», якщо декларацію за цей рік було подано , то з типом «уточнююча») протягом місяця з дня виникнення права власності на таке авто.

Фізичні особи, що придбавають авто посеред року, також сплачують податок лише починаючи з місяця, в якому виникло право власності на таке авто. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності. А отримає контролюючий орган таку інформацію від органів, що здійснюють держреєстрацію ТЗ у 10-денний термін після закінчення календарного місяця, в якому було зареєстровано авто (станом на перше число відповідного місяця).

 

Правило для продавців

Колишній власник сплачує податок до дня переходу права власності до покупця. А раніше визначене ним податкове зобов’язання треба буде зменшити, подавши уточнення до декларації.

Тут варто звернути увагу на таку ситуацію. Якщо платник податку подав декларацію за звітний рік і відбулися зміни (придбано/повернено чи продано/вкрадено авто), то декларацію потрібно подавати з типом «уточнююча», а не «звітна нова».

Звітну нову за 2023 рік слід подавати лише, якщо було виявлено помилки до 20 лютого 2023 року у поданій декларації за 2023 рік (а не виникли зміни в об’єкті оподаткування).

Аналогічною буде ситуація й у випадку викрадення авто – декларацію (з типом «уточнююча») подають протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А у разі повернення легкового автомобіля його власникові «уточнюючу» декларацію подають протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

 

Відповідальність за неподання декларації з транспортного податку

За неподання у строки декларації передбачено накладення штрафу на юридичних осіб чи відокремлені підрозділи юридичної особи у розмірі 340 гривень. А у разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – 2 040 гривень.

При цьому до 19 лютого 2023 року та, найімовірніше, й далі діє воєнний стан. 

А відповідно до абзаців першого – другого пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів, зокрема подання звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.  

Тобто штрафів за незвітування не буде лише у тих платників, які не мають можливість виконувати свої податкові обовʼязки через війну і повідомили про це податківців. Карантинний мораторій щодо штрафів вже не діє.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»