• Посилання скопійовано

Хто з виїхавших з України під час війни не повинен звітувати за 2022 рік?

Гетманцев навів своє розʼяснення щодо необхідності подавати декларації українським біженцям за 2022 рік. За ним, подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України

Хто з виїхавших з України під час війни не повинен звітувати за 2022 рік?

Раніше ми вже зупинялися на нюансах подання декларації про майновий стан та наводили розʼяснення від ДПС щодо цього питання ось тут. Позиція податківців була такою: У разі отримання фізособами допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній слід задекларувати її як індоходи без сплати ПДФО та ВЗ.

Наразі ж Гетманцев у своєму Телеграм-каналі навів розʼяснення щодо необхідності подавати декларації українським біженцям за 2022 рік. За ним подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається в пп. 14.1.213 ПКУ, відповідно до якого статус резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно. Першим критерієм є місце проживання особи, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) – громадянство.

Таким чином, громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

Однак у законодавстві не написано, якщо резидент України отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, він звільняється від обов’язку подання декларації. 

Окремо він нагадав, що виплати від іноземних держав українським біженцям звільнили від ПДФО та ВЗ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»