• Посилання скопійовано

Податкова амністія не дала очікуваного результату, – Гетманцев

Податкова амністія, яка закінчилася в Україні 1 березня 2023 року, не дала очікуваного фінансового результату. За позицією Гетманцева, на це вплинули два фактори, пов'язані з війною

Податкова амністія не дала очікуваного результату, – Гетманцев

Податкова амністія, яка закінчилася в Україні 1 березня 2023 року, не принесла очікуваного фінансового результату. На це вплинули два фактори, пов'язані з війною.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

"Ми, звісно, розраховували на більше", - сказав він.

За його словами, було кілька факторів, що вплинули на результат.

"Перший фактор - це навіть не стільки війна, скільки валютні обмеження Нацбанку. У формулі амністії ми передбачили можливість, якщо ви у валюті легалізуєте свої гроші, то можете покласти на рахунок та зняти з рахунку у валюті та не втратити на обміні", - сказав він.

Гетманцев нагадав, що це стало неможливим - з перших днів війни у нас діють валютні обмеження.

"Я розумію і підтримую рішення НБУ, вони дозволили уникнути значного відтоку валютних коштів і - як наслідок - серйозного послаблення курсу гривні, проте вони на амністію вплинули негативно", - додав депутат.

Крім того, запроваджений Верховною Радою після початку війни 2% податок з обороту "зіграв несподівано", оскільки люди, реєструючись ФОПами, могли легалізувати свої гроші, які були отримані раніше з ухиленням від сплати податків. Тому цей податок виступив як би конкурентом податкової амністії, повідомив Гетманцев.

"Але я хочу сказати, що у податкової амністії в першу чергу все ж таки не фіскальна мета. Мета - дати можливість людям вийти "у білу". Хто скористався - молодець, хто не скористався - більше такого шансу не буде. Усі. Ми дали людям можливість підвести межу під своїм минулим", - сказав депутат від "Слуги народу.

***

Всі новини на тему нульового декларування дивиться за посиланням.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»