• Посилання скопійовано

Увага! З 5 травня діє оновлена єдина звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ

Мінфін виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого ЄСВ, та додатки 1, 3, 4 ДФ і 6. Форма почала діяти з 5 травня

Увага! З 5 травня діє оновлена єдина звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ

Мінфін наказом від 02.03.2023 р. № 113 (зареєстрований у Мін'юсті 20.04.2023 р. за №650/39706):

1) виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, а також додатки:

  • Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»;
  • Додаток 3 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»;
  • Додаток 4 ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»;
  • Додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

2) затведив зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 25.04.2023 р. не опублікований.

Докладно зміни розглянемо в окремому аналітичному матеріалі. Стежте за оновленням новин.

Нагадаємо також, що ще 6 вересня 2022 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт №6120 щодо зміни податкового періоду з квартального на місячний для подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Але досі його доля залишається невирішеною.

Наразі ж, за словами Южаніної, дійшло до того, що навіть СБУ в листі до голови податкового комітету звертає увагу на необхідність щомісячного звітування з ЄСВ.

Щодо початку застосування нової форми Розрахунку

Відповідно до п. 46.6 ПКУ у разі якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, Мінфін, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Наказ №113 опубліковано 5 травня в Офіційному віснику. Відповідно з цієї дати він набрав чинності. Тому звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде за IІІ квартал 2023 року. Але що думає ДПС, поки що невідомо.

***

Читайте також: Оновлена «зарплатна» єдина звітність: аналіз змін від редакції

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»