• Посилання скопійовано

Немає меж досконалості: ДПС підготувала чергові зміни до декларації з прибутку

ДПС вирішила оновити додаток РІ до декларації для приведення його у відповідність до ПКУ. Але оскільки додаток РІ є невід'ємною частиною декларації, платники знов отримують оновлену форму. Тож знову доведеться звітувати за оновленою формою

Немає меж досконалості: ДПС підготувала чергові зміни до декларації з прибутку

Нагадаємо, що тільки у березні 2023 року Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101:

  • виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток;
  • вніс зміни до додатків до декларації з податку на прибуток.

За оновленою формою треба буде звітувати за півріччя 2023 року. Про це ми писали тут.  

І ось 27 квітня на сайті ДПС оприлюднено текст проєкту нового наказу Мінфіну  щодо змін до додатків до декларації з податку на прибуток підприємств.

Проєкт наказу підготовлено з метою реалізації положень Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Зазначимо, що Законом № 2888 внесено зміни, зокрема викладено в новій редакції
абзац другий підпункту 141.1.3 та абзац другий підпункту 141.1.4 ПКУ щодо: 

  • збільшення фінансового результату до оподаткування на позитивну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною Національним банком України (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах);
  • зменшення фінансового результату до оподаткування на від’ємну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною Національним банком України (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах).

Через ці зміни є потреба змінити додаток РІ до Податкової декларації та привести у відповідність до ПКУ. 

Але оскільки додаток РІ є невід'ємною частиною декларації, то всі платники податку на прибуток знов отримують оновлену форму. Тож після затвердження та опублікування відповідного наказу Мінфіну доведеться звітувати за знов оновленою формою.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»