• Посилання скопійовано

Інформація про масове вивільнення працівників (№4-ПН): коли та як подавати?

Коли і куди потрібно подавати форму №4-ПН? Чи мають такий обов’язок ФОПи? В які строки слід подати цей звіт? Що буде за неподання ф. №4-ПН?

Інформація про масове вивільнення працівників (№4-ПН): коли та як подавати?

Згідно з п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість населення роботодавці зобов’язані повідомляти центр зайнятості (за своїм місцезнаходженням) про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (не пізніше ніж за 30 календарних днів до вивільнення у разі звільнення державних службовців).

 

Яке вивільнення вважається масовим?

Це зазначено у ст. 48 Закону про зайнятість населення.

Масовим вивільненням з ініціативи роботодавця протягом одного місяця є:

  1. вивільнення 10 і більше працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 20 до 100;
  2. вивільнення 10 і більше відсотків працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 101 до 300;
  3. вивільнення 30 і більше працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 301 до 1000;
  4. вивільнення 3 і більше відсотків працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 1001 і більше.

Увага! Положення ст. 48 не поширюються на масові вивільнення, що мають відбутися відповідно до трудових договорів (контрактів), укладених на певний строк або для певних цілей (крім випадків, коли звільнення відбувається до закінчення строку або виконання умов трудового договору (контракту).

 

Чи можна під час воєнного стану проводити скорочення штату або чисельності працівників?

Так, можна! Як роз’яснювала Держпраці, законодавством про працю не встановлено обмежень щодо заборони скорочення працівників недержавних підприємств, установ та організацій в період воєнного стану.

При цьому у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

 

Алгоритм від Державної служби зайнятості

Держзайнятості наводила дії роботодавця, які він повинен здійснити у разі масового вивільнення працівників.

Так от алгоритм основних кроків роботодавця, який планує масове звільнення працівників, такий:

  • затвердити новий штатний розпис, до якого не вносяться посади, які скорочуються;
  • письмово попередити кожного працівника, посада якого скорочуються, про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці;
  • одночасно з попередженням про вивільнення запропонувати працівнику іншу роботу на тому самому підприємстві;
  • повідомити Державну службу зайнятості про масове вивільнення працівників за формою звітності №4-ПН;
  • отримати згоду профспілкового органу на звільнення тих працівників, які є членами профспілки;
  • у разі прийняття рішення про фактичне вивільнення працівників, після закінчення двомісячного попереджувального строку, видати наказ про звільнення працівників;
  • у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення з роботи і провести з ним розрахунок у встановлені законом строки.

У цій статті зупинимося на одному із кроків цього алгоритму – це подання ф. №4-ПН.

 

Хто з роботодавців подає ф. №4-ПН

Зауважимо, що діюча редакція форми №4-ПН є чинною з 16 липня 2021 року, тоді ж було оновлено і порядок її заповнення (про це ми писали тут).

Форма №4-ПН заповнюється підприємствами, установами та організаціями в разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, скороченням чисельності або штату працівників підприємства незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

Тож на ФОПів такий обов’язок не поширюється.

 

Строки подання

Якщо не йдеться про дежслужбовців, така інформація подається підприємствами, установами та організаціями не пізніше ніж за два місяці до вивільнення до міських, районних і міськрайонних центрів зайнятості та філій регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності.

У разі якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання інформації є перший після нього робочий день.

 

Спосіб подання

Інформація подається в електронному (з накладенням кваліфікованого електронного підпису) чи паперовому вигляді (із засвідченням підписом керівника або особи, відповідальної за подання інформації).

У разі можливості подання в е-формі слід користуватися Кабінетом роботодавця на сайті Держзайнятості за посиланням. Але спочатку для цього треба пройти процедуру реєстрації на сайті.

 

Як заповнювати форму №4-ПН

Як у кожному іншому звіті, на початку форми №4-ПН наводять її назву та відомості про юрособу, яка подає звіт.

А далі йде таблиця, що містить п'ять граф.

У графі А зазначають порядковий номер запису. До запису з окремим порядковим номером включають дані про кількість запланованих до вивільнення працівників, згідно з якими дані про найменування професії (посади), дату наказу про попередження про вивільнення працівників та дату запланованого вивільнення, відображені у графах 1, 3, 4, повністю збігаються. В іншому випадку дані про заплановане вивільнення працівників відображають у записах за іншими порядковими номерами.

У графі 1 зазначають найменування професії (посади) відповідно до чинного Класифікатора професій.

У графі 2 – кількість осіб, яких передбачається вивільнити.

У графі 3 – дату наказу, яким було попереджено працівників про заплановане вивільнення.

У графі 4 – дату запланованого вивільнення працівників.

Звіт підписується керівником підприємства (установи, організації) або особою, відповідальною за подання інформації, при цьому зазначаються ім'я та прізвище, а також дата складання звіту. Наводяться номери телефонів та адреса електронної пошти підприємства (установи, організації).

Зразок заповнення звіту ми наводили ось тут.

 

Що буде за неподання ф. №4-ПН?

У разі неподання або порушення роботодавцем установленого порядку подання даних щодо масового вивільнення стягується штраф у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. Це встановлено п. 6 ст. 52 Закону про зайнятість. Нагадаємо, що у 2023 році розмір мінімальної зарплати становить 6700 грн, отже, порушнику загрожуватиме штраф у розмірі 26800 грн!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»