• Посилання скопійовано

Обовʼязок роботодавців інформувати про членство у профспілках планують скасувати

Законопроєктом №10192 пропонується скасувати обов’язок страхувальника надавати до реєстру застрахованих осіб відомості щодо належності або неналежності осіб, які працюють, у т.ч. підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок

Обовʼязок роботодавців інформувати  про членство у профспілках планують скасувати

26 жовтня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10192 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (щодо скасування вимоги включення до реєстру застрахованих осіб інформації про членство в профспілках)".

Законопроєктом пропонується скасувати у Законі про ЄСВ положення щодо обов’язку страхувальника надавати до реєстру застрахованих осіб відомості щодо належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок.

(Від ред. - Підкреслимо, що хоча ця норма є в Законі, але практичного її втілення так і не затверджено. Тож наразі роботодавці не інформують про членство у профспілках.)

На думку авторів законопроєкту, встановлена у Законі про ЄСВ норма щодо подання страхувальником відомостей про належність працівників до профспілок, використання інформації з Державного реєстру для аналізу належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до профспілок ускладнюють звітність для роботодавців, які не мають актуальної, повної, об’єктивної інформації про членство їх працівників у профспілках, та порушують права профспілок. Адже відповідно до ст. 12 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» професійні спілки, їх об'єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Таким чином, виключення зі закону зазначених положень спростить звітність роботодавців, унеможливить порушення прав профспілок та забезпечить дотримання Україною міжнародних зобов’язань.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»