• Посилання скопійовано

Документація з ТЦУ: чи буде штраф за неподання?

ПКУ передбачено накладення штрафу (штрафів) за порушення порядку подання документації з ТЦУ у 2 розміри прожиткового мінімуму за кожен календарний день несвоєчасного подання документації з ТЦУ

Документація з ТЦУ: чи буде штраф за неподання?

У зв’язку з непоодинокими фактами порушення термінів подання документацій з трансфертного ціноутворення Центральне міжрегіональне управління ДПС повторно нагадує, що платники податків, які здійснюють контрольовані операції, повинні складати та зберігати документацію з трансфертного ціноутворення за кожен звітний період (пп. 39.4.3 ПКУ).

Документація з ТЦ – це сукупність документів або єдиний документ, складений у довільній формі, що повинен містити інформацію, зазначену в пп. «а» – пп. «к» пп. 39.4.6 ПКУ.

Згідно з пп. 39.4.4 ПКУ на запит ДПС України платники податків протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту подають документацію з ТЦ щодо контрольованих операцій, зазначених у запиті.

Документація з ТЦ подається платником податків до контролюючого органу, зазначеного у запиті.

На підставі пп. 39.4.9 ПКУ ДПС України має право надіслати платнику податків запит з вимогою додатково подати протягом 30 календарних днів з дати його отримання інформацію відповідно до пп. 39.4.6 цієї статті та/або обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у разі встановлення, що подана платником податків документація з ТЦ не містить інформацію в обсязі, зазначеному в пп. 39.4.6 цієї статті, та/або не містить належного обґрунтування відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки»;

Зазначена додаткова інформація є невід'ємною частиною документації з ТЦ.

У ст. 120 ПКУ передбачено накладення штрафу (штрафів) за порушення порядку подання  документації з ТЦ у розмірі:

  • 2 розміри ПМ* за кожен календарний день несвоєчасного подання документації з ТЦ, визначеної пп. 39.4.6 і пп. 39.4.9 ПКУ, але не більше 200 розмірів ПМ;
  • З% суми контрольованих операцій, щодо яких не була подана документація з ТЦ, визначена пп. 39.4.6 та пп. 39.4.9 ПКУ, але не більше 200 розмірів ПМ.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податків від обов'язку подання документації з ТЦ.

Неподання платником податків документації з ТЦ після закінчення 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу (штрафів), передбаченого цим пунктом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 розмірів ПМ за кожен календарний день неподання документації з ТЦ, але не більше 300 розмірів ПМ.

* ПМ – прожитковий мінімум для працездатної особи, встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»