• Посилання скопійовано

З 13 лютого діє оновлений порядок подання повідомлень про відкриття та закриття рахунків платників податків

Порядок приведено у відповідність до Закону №2888-IX у частині обов’язку повідомляти ДПС про відкриття або закриття рахунків/е-гаманців платників податків також небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей. Новації діють з 13 лютого

З 13 лютого діє оновлений порядок подання повідомлень про відкриття та закриття рахунків платників податків

Мінфін наказом від 13.12.2023 №698 (зареєстрований у Міністерстві юстиції  28.12.2023 за №2276/41332) вніс зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів. Тепер він матиме назву Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків / електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг / емітентах електронних грошей до контролюючих органів.

Таким чином, Порядок приводиться у відповідність до положень Закону від 12.11.2023 №2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг». Зокрема, ним внесено зміни до статті 69 глави 6 розділу ІІ ПКУ, згідно з пунктом 69.2 якого обов’язок повідомляти контролюючі органи про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків покладено на банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей.

Тож Порядок доповнено положеннями, згідно з якими:

  • одночасно з банками та іншими фінансовими установами обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків платникам податків відбуватиметься також між ДПС та небанківськими надавачами платіжних послуг,
  • обмін інформацією щодо відкриття/закриття електронних гаманців відбуватиметься між ДПС та емітентами електронних грошей.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 

Зауважимо, що згодом Наказ №698 ще було підкориговано Наказом Мінфіну від 04.01.2024 №5. 13 лютого Накази було оприлюднено в "Офіційному віснику".

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»