• Посилання скопійовано

Правила надання Мінʼюстом інформації про нерухомість до ДПС

Мін’юст подає до ДПС відомості про об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фіз- та юросіб, у т. ч. нерезидентів. Ці дані надаються до ДПС протягом 15 днів після закінчення звітного кварталу

Правила надання Мінʼюстом інформації про нерухомість до ДПС

ДПС у Черкаській області розповідає, що відповідно до пп. 266.7.4 ПКУ органи державної реєстрації прав на нерухоме майно зобов’язані у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичними та юридичними особами, станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій, надає відомості у строки та в порядку, встановлені пп. 70.16.7-1 ПКУ, – не пізніше наступного робочого дня після дня внесення у встановленому законодавством порядку до Єдиного державного демографічного реєстру інформації – про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичної особи, а також про серії (за наявності) та номери недійсних паспортів.

У разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем Державної податкової служби України (далі – ДПС), сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Порядок подання відомостей, необхідних для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджено постановою КМУ від 31.05.2012 №476 із змінами та доповненнями (Порядок №476).

Суб’єктом подання відомостей є Міністерство юстиції України (Мін’юст) (п. 2 Порядку №476).

Мін’юст подає до ДПС протягом 15 днів після закінчення податкового (звітного) кварталу  відомості станом на перше число відповідного кварталу (п. 3 Порядку №476).

Пунктом 4 Порядку №476 визначено, що Мін’юст подає до ДПС відомості про об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів (далі – нерухоме майно), із зазначенням:

  • прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) фізичної особи,
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта (для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті),
  • найменування юридичної особи та її податкового номера,
  • адреси і типу нерухомого майна,
  • його реєстраційного номера та коду адміністративно-територіальної одиниці,
  • загальної та житлової площі нерухомого майна,
  • виду спільної власності (у разі, коли таке майно належить на праві спільної власності),
  • розміру частки у праві спільної власності (у разі, коли таке майно належить на праві спільної часткової власності),
  • підстави виникнення права власності і дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Передача Мін’юстом до ДПС зазначених відомостей здійснюється шляхом електронної інформаційної взаємодії між інформаційними ресурсами Мін’юсту та ДПС з використанням електронних комунікаційних мереж.

Згідно з п. 5 Порядку №476 відомості, що надійшли до ДПС, вносяться до баз даних інформаційних систем ДПС, обробляються та використовуються з урахуванням вимог законів України від 01.06.2010 №2297-VІ «Про захист персональних даних» із змінами та доповненнями, від 05.07.1994 №80/94-ВР «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах» із змінами та доповненнями, передбачених для інформації з обмеженим доступом.

Подання відомостей здійснюється на безоплатній основі (п. 6 Порядку №476).

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»