• Посилання скопійовано

З 1 вересня діють оновлені правила подання СПФМ даних про бенефіціарів

Мінʼюст затвердив зміни до Порядку повідомлення про виявлення розбіжностей між отриманими СПФМ у результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про КБВ та/або структуру власності юрособи. Ці зміни почали діяти з 1 вересня

З 1 вересня діють оновлені правила подання СПФМ даних про бенефіціарів

Як ми вже писали, з 1 вересня 2024 року набере чинності наказ Мін’юсту від 12.07.2023 №2542/5 щодо Порядку повідомлення Мін’юсту як держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи.

Також з 1 вересня 2024 року Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

Але Мін'юст своїм наказом від 27.08.2024 №2531/5 затвердив зміни до Порядку №2542/5.

 

Косметичні зміни до Порядку подання повідомлень

Зокрема, Порядок буде доповнено новими термінами, а саме:

  • неповнота — відсутність в ЄДР щодо КБВ та/або структури власності юридичної особи відомостей про один чи кілька параметрів, які відображаються згідно з відкритим доступом, порівняно з тими, які встановлені СПФМ (КБВ є та/ті сама/самі особа/особи, яка/які встановлена/ні СПФМ, однак не всі відомості про неї/них внесено до ЄДР; структура власності юридичної особи відповідає тій, яка отримана СПФМ, однак в ній відсутні всі необхідні відомості);
  • неточність — відмінність у відомостях про КБВ та/або структуру власності юридичної особи, які відображаються згідно з відкритим доступом, з тими, які встановлені СПФМ (як КБВ встановлено ту саму особу/осіб, однак наявна відмінність у відомостях щодо такої особи/осіб; неточність у відомостях, відображених у структурі власності юридичної особи);
  • помилка — невідповідність відомостей про КБВ та/або структуру власності юридичної особи, які відображаються згідно з відкритим доступом, з тими, які встановлені СПФМ (КБВ юридичної особи є інша фізична особа / інші фізичні особи, ніж та/ті, відомості про яку/яких містяться в Єдиному державному реєстрі; у юридичної особи наявний КБВ за наявності в Єдиному державному реєстрі відомостей про його відсутність; у юридичної особи відсутній КБВ за наявності в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ; структура власності юридичної особи, розміщена в Єдиному державному реєстрі, не відповідає отриманій СПФМ).

Змінами також викладено у новій редакції перелік видів розбіжностей про КБВ та/або структуру власності юрособи, отримані СПФМ у результаті здійснення належної перевірки юрособи, та відповідними відомостями, розміщеними в ЄДР.

З дня набрання чинності наказу вони будуть такими:

3.1) неповнота відомостей про КБВ;

3.2) неточність у відомостях про КБВ;

3.3) помилка у відомостях про КБВ;

3.4) неповнота відомостей у структурі власності юридичної особи;

3.5) неточність у відомостях структури власності юридичної особи;

3.6) помилка у відомостях структури власності юридичної особи.

Окремо змінами прописано, що не класифікується як вид розбіжностей, якщо в ЄДР відсутні відомості про КБВ та/або структуру власності юрособи.

 

Зміни до правил подання повідомлень до Мінʼюсту

За Порядком до повідомлення СПФМ додає скановані копії відповідних матеріалів та документів (у разі їх наявності), заархівовані в один файл для кожного запису повідомлення. Завдяки змінам деталізовано, що документ, що містить більше однієї сторінки, сканується в один файл. Скановані копії мають бути придатні для сприйняття їх змісту.

Також змінами визначено, що у разі отримання Мінʼюстом Повідомлення, яке не містить усієї інформації, передбаченої у відповідній формі, якщо така інформація передбачена законодавством, таке Повідомлення повертається без розгляду для усунення виявлених недоліків на відповідну адресу електронної пошти, з якої його було надіслано.

Цей наказ набирає чинності з 1 вересня 2024 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" 29 серпня. Тож зміни діють з 1 вересня.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»