• Посилання скопійовано

Виправлення помилок у повідомленні про прийняття: поради від редакції

Як можна виправити помилку у поданих повідомленнях про прийняття? В який строк подавати скасовуючу форму у разі неприйняття на роботу працівника? Чи буде застосовуватися штраф до роботодавця за подання скасовуючих форм? Про це все поговоримо далі

Виправлення помилок у повідомленні про прийняття: поради від редакції

Нагадаємо, що Постановою №967 внесли зміни до Порядку №413 та до форми повідомлення про прийняття на роботу для укладання трудових договорів з домашніми працівниками. 

Також затверджено окреме повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами.

Нові форми почали діяти ще з 24 серпня. Але в е-формі подати нове повідомлення не вдасться.

Бо нові формати поки містяться тільки в Реєстрі електронних документів на сайті ДПС. В Е-кабінеті їх досі немає. Тому поки подаємо повідомлення за старим форматом. 

Але, на майбутнє,  нові формати будуть такими:

  • Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту. Ідентифікатор форми (для юросіб – J3001004, для фізосіб – F3001004).
  • Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником. Ідентифікатор форми (для юросіб – J3001101, для ФОПів – F3001101).

 

Правила подання скасовуючих повідомлень

Наразі Постановою №413 не врегульовано процес подання скасовуючих форм повідомлення про прийняття на роботу. Тому можна відштовхуватися від змісту самої форми та розʼяснень ДПС. 

Пунктом 2 додатка до Постанови встановлено тип повідомлення:

  • «початкове» – подання інформації про прийняття працівника на роботу;
  • «скасовуюче» – подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Тобто у повідомлення немає уточнюючої форми. 

Якщо потрібно щось змінити в поданому повідомленні, треба буде подавати одразу дві форми: одну на скасування (з даними того повідомлення, що було подано) і другу початкову форму з усіма правильними даними. 

 

Новоприйнятий працівник не став до роботи 

Зауважимо, що прийняття на роботу працівника проводиться наступним чином:

  • громадянин подає відповідні документи щодо працевлаштування та пише заяву на прийняття його на посаду;
  • за підписом керівника складається відповідний наказ про прийняття на роботу працівника;
  • посадові особи роботодавця ознайомлюють працівника з основними документами, а саме: правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, посадовою інструкцією тощо;
  • підприємством не пізніше як за один день до початку роботи надсилається до ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу;
  • працівник відділу кадрів оформляє трудову книжку відповідно до вимог чинного законодавства, заповнює особову картку форми №П-2, формує особову справу працівника;
  • надалі відпрацьовані дні працівника заносяться відповідальною особою підприємства до табеля обліку робочого часу;
  •  бухгалтер зазначає дані новоприйнятого працівника у встановленій звітності;
  •  заробітна плата (посадовий оклад) повинна бути зазначена у штатному розписі підприємства.

Тобто одним з обовʼязків є подання повідомлення не пізніше як за один день до початку роботи.

Але виникають ситуації, коли працівник не почав виконувати свої обов’язки, а роботодавець вже подав повідомлення про прийняття працівника на роботу.

У такому разі роботодавець має подати повідомлення про прийняття працівника на роботу з типом «скасовуюче».

При цьому Постановою №413 не визначено особливостей подання скасовуючого повідомлення. Тому його подають тоді, коли в цьому виникла потреба. Немає обмежень у строках його подання та штрафів за несвоєчасне таке подання.

Але у таких випадках роботодавцю необхідно видати ще наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу.

Такий наказ видається на підставі заяви такого працівника або акта про відмову ставати до роботи.

Зразок 1

ПОВІДОМЛЕННЯ  

про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту

 

Помилилися в особистих даних новоприйнятого працівника або даних про наказ та підприємство 

У разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення типу «скасовуюче» з помилковими даними і одночасно повідомлення типу «початкове» з правильними даними.

Накладення штрафу за подання уточнюючої інформації про прийнятих працівників до ДПС чинним законодавством не передбачено.

Наприклад, помилку допустили у реєстраційному номері облікової картки працівника. У такому випадку подаємо скасовуюче повідомлення зі всіма даними, які було зазначено у початковому повідомленні та одразу формуємо та подаємо початкову форму з правильними даними.

Зразок 2

ПОВІДОМЛЕННЯ  

про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту

Зразок 3

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту

 

Штраф за помилки у повідомленні про прийняття

Підкреслимо, що штрафні санкції у розмірі мінімальної заробітної плати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачені ст. 265 КЗпП, застосовуються у разі неподання чи несвоєчасного подання повідом­лення про прийняття працівника на роботу лише з позначкою «початкове».

Тобто окремого штрафу за виправлення помилок або скасування початкового через те, що  працівник не став до роботи, не встановлено. Тому штрафів за подання скасовуючих форм не може бути застосовано.

Це зараз підтверджують й податківці (раніше вони займали більш фіскальну позицію).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»