• Посилання скопійовано

Як та коли запрацює єдиний рахунок: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

З’ясуємо, як та коли запрацює єдиний рахунок для сплати ЄСВ і податків



Нагадуємо, що ще минулого року депутати прийняли Закон України від 04.10.2019 р. №190-ІХ «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Основні норми наберуть чинності з 01.01.2021 року. Цей закон вносить зміни до ПКУ, якими буде запроваджений єдиний рахунок для сплати ЄСВ та податків.

І от нещодавно депутати прийняли ще один закон - Закон України від 13.04.2020 р. №559-ІХ, який вносить аналогічні зміни до Закону про ЄСВ. Основні норми Законів №190 та №559 наберуть чинності з 1 січня 2021 року. Отже, з наступного року у нас з’явиться можливість перераховувати ЄСВ та податки на єдиний рахунок.

 

На сплату яких податків можна витрачати кошти з єдиного рахунку?

Це всі основні податки та ЄСВ (за винятком ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового). Цілком зрозуміло, адже сплата їх відбувається у системі адміністрування.

Крім того, не можна буде сплачувати через єдиний рахунок держдивіденди - це частина чистого прибутку, доходу до бюджету, який сплачують державні або комунальні унітарні підприємства.

 

Якщо вирішили сплачувати податки на єдиний рахунок

Звертаємо увагу, що сплата ЄСВ та податків через єдиний рахунок буде добровільна. Отже, ви самі будете вирішувати продовжувати сплачувати за старими рахунками, за якими ви звикли сплачувати, чи перейти на сплату за єдиним рахунком.

За п. 35-1.2 ПКУ, повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунку  подається платником податку через певну форму, яка в нас буде передбачена в Електронному кабінеті.

Платник податку має право повідомити про використання або відмовитися від використання єдиного рахунку лише 1 раз протягом календарного року. Якщо ви хочете використовувати єдиний рахунок і подали таке повідомлення, скажімо, 05.01.2021 р., то ви вже можете почати користуватися таким рахунком з наступного дня, з 06.01.2021 р. 

 

Відмова від використання єдиного рахунку

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку, таке використання припиняється з першого числа місяця наступного календарного року.

Якщо ви встигли зробити таке повідомлення десь у березні, квітні чи серпні 2021 року, ви ще користуєтесь до кінця 2021 року, а "сходите" з єдиного рахунку 01.01.2022 р.

Якщо ви пропустили цей термін і вирішили подати повідомлення 01.01.2022 р., тоді ви користуєтесь єдиним рахунком ще весь 2022 рік. І, навіть, якщо подали 01.01.2022 р., ви "сходите" з єдиного рахунку лише 01.01.2023 р.

Звертаємо увагу, що кошти, сплачені на інші рахунки, відкриті у Казначействі, у разі використання при цьому єдиного рахунку вважатимуться помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями.

 

Що буде для платника податку обов’язком сплати податків?

Обов’язок платника податку щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок вважається виконаним з того моменту, коли відбуватиметься ініціювання переказу таким платником податку. Тобто з того моменту, коли він подасть платіжку. І ДПС сама розподілятиме нараховані суми. Для цього щодня, крім вихідних та святкових днів, податкова направлятиме Казначейству спеціальний реєстр в розрізі кожного платника податку. І вже на підставі цього реєстру Казначейство буде списувати гроші з  єдиного рахунку.

Для складання реєстру ДПС буде використовувати інформацію з ваших банківських платіжок, інформацію з декларацій-розрахунків,  зі звітів про ЄСВ, за якими настав строк сплати, та іншу інформацію відповідно до ПКУ. Причому, якщо сплата виникає за декларацією, звісно, будуть використовуватися дані декларації. А якщо це, скажімо, якісь авансові платежі або платежі того самого ЄСВ, або ПДФО, військового збору, прив’язані до виплати зарплат або до якогось доходу, звісно, тут обиратиметься інформація з платіжних доручень.

 

Як ДПС розподілятиме кошти з єдиного рахунку?

На слайді зображено сім черговостей виплат. І навіть якщо ви, приміром, перерахували кошти на сплату ПДФО або військового збору, прив’язаного до виплати якогось доходу, що не є зарплатою, або на сплату якогось єдиного податку, або на сплату податку на прибуток, якщо у вас при цьому є недоїмка з ЄСВ, тоді спишеться недоїмка з ЄСВ, потім податковий борг, потім якісь зобов’язання за іншими повідомленнями-рішеннями, зобов’язання за податками та ЄСВ, зобов’язання щодо загальнодержавних податків та зборів, зобов’язання щодо місцевих податків ну і всі інші платежі.

Тобто буде враховуватися певний розподіл черговості і тому не зрозумілим є питання: я начебто сплатив по платіжці податок на прибуток, а ці гроші пішли на недоїмку з ЄСВ. І от я маю надію, що все ж таки Кабмін і Нацбанк, яким доручено до кінця року підігнати свою нормативку, все ж таки її підженуть під практичні проблеми використання цього рахунку, яких у нас ще буде виникати доволі багато. 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»