• Посилання скопійовано

ПРРО: основні терміни та сфера застосування

Під кінець 2020 року Верховна Рада України ухвалила закон, яким змінюються правила роботи з РРО. У цій статті буде розібрано конкретні нововведення, порядок роботи з РРО, а також відповідальність за порушення

ПРРО: основні терміни та сфера застосування

Спочатку Закон № 1017-IX зобов'язав ФОП-ів перейти на РРО до 1 січня 2021 року, однак у Верховній Раді ухвалили рішення відкласти дату переходу на 1 січня 2022 року у зв'язку з карантином і наявною кризою в бізнес-середовищі.

Обов'язок перейти на РРО стосується тих платників податків, які працюють на основі єдиного податку (II-IV групи) незалежно від суми обороту. Перейти на роботу з РРО мають також ті підприємці, які працюють у таких сферах:

Перейти на роботу з РРО мають також ті підприємці, які працюють у таких сферах:

  1. Електронна комерція;
  2. Продаж б/у товарів;
  3. Ресторанна, готельна та туристична діяльність;
  4. Збут запчастин;
  5. Продаж текстильних виробів;
  6. Інші галузі.

 

Штрафні санкції за порушення правил роботи з РРО

Окрім продовження термінів переходу, Верховна рада також внесла корективи у відповідальність за порушення правил ведення РРО. Ось деякі зі змін:

За невидачу чека відвідувач тепер може вимагати компенсацію у розмірі 100% від чека (150% за повторне порушення). До 1 січня 2022 року компенсація складала відповідно 10% за перше порушення і 50% за повторне.

Збільшився штраф за здійснення розрахункових операцій без КОРО, порушення порядку використання чи не збереження документа чи розрахункової книжки — 850 грн, замість 340 грн.

Не надруковано або не створено контрольну стрічку — штраф 510 грн (зараз 170 грн).

Штраф 5100 грн. у разі проведення розрахункових операцій через РРО або хмарне РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД.

Штраф за неподання до податкової звітних даних - 510 грн (зараз 170 грн).


 

Суть ПРРО. Порядок встановлення та роботи

Перш за все, зазначимо, що якщо ви почнете використовувати програмний РРО, то вам тепер не потрібно купувати дорогий фіскальний апарат, а потім реєструвати його в податковій. Вам також не доведеться стежити за технічним станом такого апарату, проходячи регулярне технічне обслуговування.

Для роботи з ПРРО для ФОП потрібно лише встановити додаток на комп'ютер або планшет. Такий ПРРО працює на базі хмарного сховища, програма автоматично збирає та надсилає всю звітність до податкової прямо в момент проведення транзакції з клієнтом.

Принцип роботи ПРРО досить простий:

  1. Необхідна програма встановлюється на планшет або комп'ютер. Потім відбувається синхронізація програми із системою автоматизації.
  2. Після проведення платежу всі необхідні дані автоматично надсилаються до податкової.
  3. Коли платіж пройшов, працівник закладу здійснює друк касового чека на термальному принтері.
  4. На виданому чеку міститься QR-код, який можна буде перевірити на сайті податкової.

 

Плюси ПРРО

  1. Відпадає необхідність витрачати велику кількість коштів на окремий касовий апарат. Не потрібно витрачати час на регулярне обслуговування.
  2. Вся необхідна звітність з продажу (Z-звіт) автоматично формується та надсилається до податкової. При чому із змістом такої звітності можна ознайомитись у хмарному сховищі програми.
  3. Програма також дозволяє працювати офлайн. У разі збоїв або відключення інтернету ви також зможете працювати з програмою та здійснювати продажі в автономному режимі. При відновленні підключення до інтернету вся звітність буде передана до податкової.

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»