• Посилання скопійовано

Помилки у строках при розблокуванні податкових накладних

Всі знають загальний строк на розблокування податкових накладних - 365 днів. Але стосується він тільки подання повідомлення. Всі інші строки надзвичайно короткі і їх легко пропустити

Помилки у строках при розблокуванні податкових накладних

Якщо скористатися найпростішим способом пошуку інформації про строки та терміни на розблокування податкових накладних – погуглити, то більшість результатів пошукової видачі будуть присвячені 365 дням з моменту виникнення зобов’язань, зазначених у заблокованій накладній.

І не те щоб це була неправда, бо, справді, ви маєте 365 днів на те, щоб розпочати процедуру розблокування податкових накладних, але цей великий строк дає хибне уявлення, що, маючи цілий рік у запасі, ви, не поспішаючи, почнете і колись потім закінчите розблокування. 

Примітка: Строк на подання повідомлень щодо податкових накладних, які складені вже під час воєнного стану, є ще довшим (зупинявся відповідно до п. 102.9 ст. 102 ПКУ) і закінчується аж 30.07.2024. А якщо податкову накладну було складено ще до початку воєнного стану, то строк можливого розблокування обраховується шляхом віднімання від загального періоду (365 днів) строку, що минув до введення воєнного стану і який минув після 01.08.2023 (коли було відновлено перебіг строку).

Після того як ви подасте Повідомлення з поясненнями (а саме з цього має початися ваше розблокування), терміни для вчинення всіх наступних кроків дуже прискорюються

Наприклад, щоб відреагувати на вимогу ДПС про надання додаткових документів, ви матимете лише 5 робочих днів. Пропустите цей строк – і фактично зруйнуєте для себе можливість розблокування накладної на цьому етапі.  

Тому після старту процедури розблокування податкових накладних ви обов’язково повинні стежити і регулярно перевіряти ваші «Вхідні» в Електронному кабінеті платника податків. 

Найчастіше підприємці пропускають саме строк подання скарг до ДПС на отриману відмову. Отримавши негативне рішення, часто підприємства відкладають його в довгу шухляду, десь на підсвідомості пам’ятаючи про «365 днів», хоча насправді за законом мають лише 10 робочих днів.

Стосовно суду. Якщо Ви не подавали скаргу до ДПС, тоді ви маєте 6 місяців на подання позову (відраховується від дати рішення про відмову реєстрації), але якщо скарга подавалась, то ви маєте тільки 3 місяці на звернення до суду (відраховується від рішення по скарзі).

На практиці ми, на жаль, дуже часто стикаємось із пропуском строків, і потім дуже шкода усвідомлювати, що за «чисту» і «прозору» операцію доводиться боротися в суді.

Автор: Наталія Зозуля
Співзасновник INSENTA

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»