• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26-31 березня

Податкові накладні тепер реєструємо з 8 ранку і до 20:00, з`явились нові форми документів для розблокування ПН/РК; Держпродспоживслужба буде перевіряти за новими правилами; як нараховувати індексацію зарплати у квітні 2018 року, а також про приємне: у квітні будемо мати додаткові вихідні!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26-31 березня

На початку – цілих п`ять новин для платників ПДВ:

1. Податкові накладні тепер реєструємо з 8:00 до 20:00. І це ще не всі нововведення
Кабмін постановою від 21.02.2018 р. №204 вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

  • По-перше, встановлено, що операційний день тепер триватиме в робочі дні з 8-ї до 20-ї години (раніше було з 0 до 23-ї години);
  • По-друге, технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не будуть проводитися протягом операційного дня (крім аварійних випадків);
  • По-третє, якщо 15 число або останній день місяця (граничний строк для реєстрації ПН та РК) припадають на вихідний, святковий або неробочій день, такий день вважатиметься операційним днем;
  • По-четверте, уточнено, коли реєструються ПН та/або РК, реєстрацію яких зупинено.

Постанова набрала чинності з 24 березня 2018 року (опублікування в «Урядовому кур'єрі» №57); докладніше про це читайте у нашому коментарі.

2. Потрібно змінити ціну, кількість або номенклатуру у ПН?
ДФС розповіла про нові види причин для складання РК. На думку податківців, у графі 2 РК до таких ПН слід зазначати такі нові причини: «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури».

Зауважимо, таких причин коригування ані Порядком №1307, ані ст. 192 ПКУ не встановлено. Але податківці розробили свій перелік причин (хоча в «ЗІР» про це не зазначається, але це вбачається зі змісту квитанції про їх неприйняття).

Оскільки причин за квитанцією налічується аж сім, то чекаємо на подальші роз'яснення щодо їх застосування.

3. Нові форми документів для розблокування ПН/РК – в оновленому «Єдиному вікні»
ДФСУ оприлюднила доповнення до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.26.5.0 станом на 21.03.2018 р. Зокрема, додано такі нові версії документів:

  • F/J1313201 – Скарга на рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
  • F/J1313301 – Заява про відкликання скарги на рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації ПН/РК;
  • F/J1412303 – Рішення про врахування/неврахування Таблиці даних платника податків;
  • F/J1412403 – Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК;
  • F/J1413201 – Рішення комісії з питань розгляду скарг;
  • F/J1413301 – Рішення про неврахування Таблиці даних платника податків.

4. Як оскаржити рішення ДФС щодо відмови у розблокуванні ПН за новими правилами?
Податківці розповіли, як подавати скаргу на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК та що при цьому слід врахувати. Скаргу, зокрема, слід подавати за формою J(F)1313201, а документи до неї – за формою J(F)1312601.

Що ще слід врахувати при поданні скарги – читайте у коментарі від редакції.

5. Для продавців пального код УКТ ЗЕД стане обов'язковим реквізитом у фіскальному чеку
Наказом Мінфіну від 19.02.2018 р. №288 внесено зміни у Положення про форму та зміст розрахункових документів. До реквізитів фіскального касового чеку на товари та чеку видачі коштів додали реквізит «Код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством)».

Реквізити «код УКТ ЗЕД» та назви товарів (послуг) також додано в додаткових реквізитів розрахункової квитанції. Вони мають застосовуватися, якщо:

  • переказ призначений для оплати товарів (послуг), що придбаваються;
  • це передбачено правилами (регламентом) отримувача коштів.

Наш коментар читайте тут.

***

Тепер – дві новини про перевірки:

По-перше, з 4 квітня Держпродспоживслужба буде перевіряти за новими правилами (і з жорсткими штрафами)
У середу набере чинності Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Ключові новації нового закону такі:

  1. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров'я людей;
  2. Інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з Актом перевірки;
  3. За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Максимальний штраф становить 50 мінімальних зарплат (у 2018 році – 186 150 грн).

А по-друге, – приготуйтеся до перевірок з питань пожежної безпеки!
28 березня Володимир Гройсман доручив Міністерству внутрішніх справ та Держслужбі з надзвичайних ситуацій перевірити всі дошкільні, навчальні та громадські заклади.

«Нам потрібна дуже жорстка система контролю за пожежною безпекою. Ми прийняли рішення дозволити ДСНС перевіряти школи, садочки, місця скупчення людей на предмет безпеки», – заявив Гройсман.

Загалом план перевірок ДСНС на 2018 рік налічує 38 361 підприємств та підприємців, його вже оприлюднено на офіційному веб-порталі ДСНС, а завантажити у форматі * .xlsx можна за цим посиланням.

***

Ще більше новин (не тільки для платників ПДВ).


Що нас чекає у квітні?
Перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють; стягнення заборгованості зі зарплат спеціально створеними штабами Мін’юсту; національна кампанія з вибору сімейного лікаря чи терапевта; зростання тарифів обленерго... та ще 6 важливих змін та подій, які чекають на бухгалтерів й усіх українців у квітні 2018 року – у традиційному матеріалі редакції.

Як нараховувати індексацію зарплати у квітні 2018 року?
Фахівці Мінсоцполітики надали щомісячне роз'яснення щодо особливостей індексації зарплати. Зокрема, індексувати зарплати у квітні 2018 року потрібно буде за коефіцієнтами березня, а більше про це читайте за посиланням.

Працівники, які працюють на персональних комп’ютерах, мають право на щорічну додаткову відпустку
Хто саме з працівників має таке право? Якою тривалістю надавати таку відпустку? Як правильно її розраховувати? Про усе це розповіли у Профспілці працівників освіти та науки з посиланням на роз'яснення Мінсоцполітики.

Районні (крім м. Києва) та об'єднані ДПІ приєднують до головних управлінь ДФС
Таке рішення Кабмін затвердив постановою «Про реформування деяких територіальних органів Державної фіскальної служби» 28 березня 2018 року.

«Ліквідація районних органів ДФС – це перший етап структурної реорганізації ДФС. Це дозволить областям ефективніше виконувати основні функції ДФС, такі як аудит та робота з боргом, а районам зосередитися на обслуговуванні платників», – зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Тобто фактично районні податкові інспекції перетворюються на Центри обслуговування платників. А отже – слідкуйте за змінами у реквізитах для сплати податків!

***

Насамкінець про приємне: у квітні будемо мати два додаткові вихідні
Загалом у цьому місяці будемо мати 19 робочих днів та 11 вихідних. З них два вікенди – 3-х денний з 7 по 9 квітня та 4-денний з 28 квітня по 1 травня.

Нашу новину про це читайте тут.

Отримайте свій подарунок!


Сьогодні 2 квітня і це – не жарт!
Редакція Дебет-Кредит та команда 7eminar.com підготували для вас подарунок: безкоштовно переглядайте лекцію Тетяни Мойсеєнко «Оподаткування доходів фізичних осіб: ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Зарплатна звітність» з Великого Квартального Семінару, який відбувся 27 березня.

Отримайте свій подарунок вже зараз >>


До зустрічі вже після свят!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»