• Посилання скопійовано

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

11 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2019 року

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

1) Індексація зарплати - нюанси у червні

Індекс інфляції за квітень 2019 року становив 101,0%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). До того ж він не вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. А отже, у черні 2019 року слід буде нараховувати індексацію на рівні травня 2019 року.

Проте тим роботодавцям, хто підвищував оклади працівникам у грудні 2018 року, у червні 2019 року слід буде вперше індексувати заробітну плату. 

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні Мінсоцполітики.

 

2) З 3 червня для отримання готівки з банку слід надавати підтвердні документи

Постановою НБУ від 18.04.2019 р. № 62 затверджено зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні. Згідно з  новим п. 111-1 Інструкції банки вимагатимуть від клієнтів–суб’єктів господарювання підтвердні документи, на підставі яких здійснюються подальші розрахунки отриманою готівкою.  На нашу думку(!!!), така вимога торкнеться тих, хто отримує готівку в касах банків на потреби суб'єктів господарювання. Але це не стосується зняття коштів фізособами з їх непідприємницьких рахунків. Або якщо ФОПи зніматимуть з підприємницьких рахунків готівку на особисті потреби (не пов'язані з господарською діяльністю). Всі подробиці читайте тут.

 

3) З 3 червня ДФС розпочне на митниці операцію «Бастіон»

Триватиме операція по 31 грудня 2019 року на всій митній території України. Це – пункти пропуску через державний кордон України, митні пости, відділи (сектори) митного оформлення, місця доставки товарів, місця накопичення та реалізації товарів, ввезених на митну територію України з порушенням чинного законодавства тощо. Як очікують в ДФСУ, ця операція дозволить перекрити канали незаконного переміщення товарів на митну територію України та припинити порушення законодавства у податковій та митній сферах. Докладніше про це у новині.

 

4) 10 червня набере чинності новий стандарт на пшеницю 

Новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» вводиться в дію 10 червня 2019 року до початку нового маркетингового року 2019/2020. Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (наказ ДП «УкрНДНЦ» №133).

 

5) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 15 червня

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подачі заяви є 14 червня 2019 року (15 червня, субота).

 

6) 17 червня закінчується перехідний період для зміни «старих» статутів ТОВ

Закон про ТОВ/ТДВ встановлює обов’язок приведення статутів у ТОВ, які зареєстровані до 17.06.2018 року, у відповідність до змін, які вніс цей Закон. Адже з цієї дати всі статути є чинними лише в частині, що не суперечать новому Закону про ТОВ/ТДВ. Більш того, ТОВ, які цього не зроблять, з 18.06.2019 року знаходитимуться в напівлегальному положенні. Їх госпдіяльність юридично буде не підтверджена (фактично йдеться про позастатутну діяльність). Докладніше читайте в нашій аналітиці.

 

7) З 18 червня для фінустанов запрацює система подання фінзвітності у єдиному форматі 

НКЦПФР повідомила про початок функціонування Системи фінансової звітності (СФЗ) у форматі XBRL, запускаючи 18 червня 2019 року відповідний програмний комплекс та спеціалізований веб сайт frs.gov.ua, на якому буде розміщено базову інформацію для користувачів СФЗ.

 

8) Відмовитися від «спрощенки» можна до 20 червня включно

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями-платниками ЄП подається до територіального органу ДФС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отож, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2019 р., необхідно до 20 червня 2019 року включно подати заяву.

 

9) З червня всі податкові та акцизні накладні можна буде завантажувати одним архівним файлом

У зв’язку з великою кількістю запитів на отримання відомостей з ЄРПН та ЄРАН ДФС розробила сервіс щодо їхньої архівації. Зокрема, кожен файл всередині архіву є електронним документом і містить відповідну кількість електронних підписів, а архівні файли підписані та зашифровані на отримувача.

 

10) Розпочалося літо, а отже - сезон відпусток!

Для когось це відпочинок, а для когось (як от для бухгалтерів) — додаткова робота, адже потрібно все правильно оформити та відобразити в обліку. Редакція постарається вам допомогти у цьому. Для цього:

  • 15 найактуальніших матеріалів на цю тему зібрано в окремій добірці>>
  • усі новини на тему відпусток читайте тут, а консультацій ось тут;
  • ще більше про відпустки ви зможете прочитати у спецвипуску «Відпустки» (для передплатників).

 

11) І насамкінець про приємне... додаткові вихідні дні у червні

У червні будемо мати додаткові вихідні у зв'язку зі святом Трійці (16 червня, яке переноситься на 17 червня) та Днем Конституції (28 червня). Завдяки цьому отримаємо подовжені вихідні - з 15 по 17 червня та з 28 по 30 червня.

Загалом у червні будемо мати 18 робочих днів та 12 вихідних. Більше про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»