• Посилання скопійовано

Готуємося до сезону відпусток: 15 актуальних матеріалів редакції

До літа залишились лічені дні... А це означає, що буде гаряче не лише на вулиці, а й у роботі бухгалтерів. Стартує сезон відпусток, тож саме час подумати про їх розрахунок, оплату та облік. А щоб все це не стало головним болем бухгалтера, редакція «Дебету-Кредиту» підготувала добірку з найкращих і найпопулярніших матеріалів на цю тему

Готуємося до сезону відпусток: 15 актуальних матеріалів редакції

1. Щорічні відпустки: основні принципи надання та оформлення

Незважаючи на те, що основні відпустки працівникам надаються щороку, але з настанням сезону відпусток у роботодавців постійно виникають запитання, як їх порахувати та оформити. У цій статті нагадаємо основні принципи надання таких відпусток.

2. Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Одне з питань, яке найчастіше виникає щодо відпусток - це їх документальне оформлення. Загалом цей процес можна поділити на сім кроків: 1) створення графіку відпусток; 2) створення резерву відпусток; 3) попередження працівника про початок відпустки; 4) написання заяви на відпустку; 5) складання наказу про надання відпустки; 6) оплата відпускних; 7) табелювання працівників. Детально про кожен з цих кроків ми розповіли в аналітичному матеріалі.

3. Перенесення відпустки на інший термін: підстави та оформлення

Працівнику за графіком встановлено період надання відпустки. Але він нею не може або не бажає скористатися. Чи можна перенести таку відпустку на інший термін? Чи потрібна на це згода працівника або роботодавця? На це питання відповіли фахівці Держпраці. 

4. Як правильно поділити щорічну відпустку на частини?

Держпраці нагадує, що основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівнику на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою, другою чи іншою її частиною.

5. Поділ щорічної відпустки за бажанням працівника: чи повинен роботодавець погоджуватися?

Працівники, щоб «виграти» у тривалості відпустки, подають не одну заяву, а відразу три (щоразу бажаючи отримати відпустку з понеділка по п’ятницю). Таким чином вони можуть бути відсутні 28 календарних днів. Чи може роботодавець відмовити у поділі відпустки на такі частини? На думку Держпраці, має повне право це зробити, якщо це суперечить інтересам виробництва і такий поділ не передбачений графіком відпусток.

6. Виплата відпускних пізніше, ніж за три дні до початку відпустки: чи можливо?

Хоча роз’яснення з трудових питань – це прерогатива Держпраці та Мінсоцполітики, але й податківці собі інколи в цьому не відмовляють. Так, у «Віснику» вони зазначили, що у разі необхідності отримання частини щорічної відпустки у стислі терміни, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в строки, визначені між працівником та роботодавцем.

7. Працівник не перебував у відпустці декілька років: чи втрачає він право на неї?

Держпраці в Івано-Франківській області наголосила: законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки, також воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпустки.

8. Працівник відмовляється від відпустки: які дії роботодавця?

Якщо працівник відмовляється використати право на відпочинок (щорічну відпустку), то роботодавець (оскільки рішення про надання чи ненадання відпустки належить тільки до його компетенції) має право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки. Таке розяснення надала Держпраці у Кіровоградській області.

9. Працівник працює за комп’ютером: що з наданням додаткової відпустки?

Працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (персональному комп’ютері), мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

10. Податкова відпустка для ФОП-«єдинника»: місяць без сплати податку

Підприємці-«єдинники» раз в рік мають право на такий привілей, як «податкова відпустка». Та, на жаль, далеко не всі і за певних умов. Про те, хто з з платників ЄП має право на таку відпустку; на який термін вона надається; які податки під час такої відпустки не сплачуються та що відбувається зі сплатою ЄСВ – читайте у редакційному матеріалі.

11. Коригування заробітку для розрахунку відпускних при зростанні окладу 

Коригування зарплати та інших доходів, з яких розраховуються відпускні, передбачено для того, щоб у випадку підвищення окладів (тарифних ставок) працівники не втрачали у заробітку. Тому таке коригування є обов’язковим, а його непроведення є порушенням законодавства про працю

12. Порядок оплати щорічних відпусток

На підставі наказу про надання відпустки кадрова служба робить відмітки в особовій картці працівника, а бухгалтерія розраховує йому середньою заробітну плату для оплати часу щорічної та інших видів відпусток. Не забуваємо: виплатити відпускні треба за 3 дні до початку відпустки!

13. Працівник йде у відпустку з першого числа: коли відображати відпускні в ф. №1ДФ?

Відпускні (в тому числі перехідні), які нараховують і виплачують повністю за три дні до початку відпустки, в повному розмірі потрібно вказувати саме в кварталі нарахування та виплати

14. Врахування премій при обчисленні відпускних

Як порахувати середню зарплату для оплати відпустки у випадку, якщо у розрахунковому періоді працівнику виплачувались місячні, квартальні або річні премії? А якщо виплачувалась одноразова винагорода за підсумками роботи за рік? Розглянемо на прикладах

15. Компенсація за невикористану відпустку без звільнення: коли та як виплачується?

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної відпустки не повинна бути меншою ніж 24 календарних дні

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»