• Посилання скопійовано

Працівник працює за комп’ютером: що з наданням додаткової відпустки?

Працівники мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу на комп'ютері тривалістю до 4 к.дн.

Працівник працює за комп’ютером: що з наданням додаткової відпустки?

«Вісник. Офіційно про податки»

Окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, – тривалістю до 35 к. дн. за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затвердженим постановою №1290 (п. 1, 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки).

Додатком 2 до цього Списку (п. 58 підрозділу «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства») передбачено, що працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (персональному комп’ютері), мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу (п. 6, 7 Порядку №16).

Працівникам з ненормованим робочим днем така відпустка надається тривалістю до семи календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Щорічна додаткова відпустка, передбачена ст. 7 та п. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки, надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником (ч. 1 ст. 10 цього Закону).

Олена Усенко,
головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку
та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»