• Посилання скопійовано

Працюєш за комп’ютером – маєш право на додаткову відпустку!

Мінсоцполітики детально розглянуло питання надання додаткової відпустки у зв’язку з роботою за комп’ютером

Працюєш за комп’ютером – маєш право на додаткову відпустку!

Нагадаємо, що згідно зі ст. 8 Закону про відпустки, щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я (додаток 2 до Постанови №1290). 

У листі від 11.08.2014 р. №348/13/116-14* Мінсоцполітики зазначає, що працівникам надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 к.дн. згідно з поз. 58 розділу XXII Списку, затвердженого постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290: «Працівники,   які працюють   на   електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах». Ця позиція не конкретизує, хто саме працює на комп’ютері, а отже, за нею право на щорічну додаткову відпустку отримує чи не весь офісний персонал (зокрема, і бухгалтери!).   

Зверніть увагу: конкретна тривалість встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Тобто 4 дні – це максимальна тривалість такої додаткової відпустки. Але вона не обов’язково має бути саме такою, може бути і меншою.  

Але у цьому листі вказано, що щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, мають надаватися відповідним працівникам в обов'язковому порядку, у тому числі якщо колективний договір на підприємстві не укладено або в колективному договорі не встановлено гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток. Зазначимо, що така позиція не є новою і озвучувалася Мінсоцполітики і раніше (див., наприклад, лист від 24.12.2013 р. №152/13/82-13). 

Крім того: у розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад. Тобто 4 дні – це максимальна тривалість такої відпустки у розрахунку за рік. Але якщо працівник не постійно працює за комп’ютером, то надаватиметься така відпустка за рік пропорційно (4 дні треба поділити на кількість робочих днів в році згідно із графіком роботи працівника, і помножити на кількість днів, у яких він більше половини дня пропрацював за комп’ютером).  Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Також, зверніть увагу, що максимальна тривалість щорічної основної та щорічних додаткових відпусток, до яких належить і відпустка за роботу на комп’ютері (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки) законодавчо обмежена:

  • у загальному випадку вона становить не більше 59 календарних днів,
  • для працівників, зайнятих на підземних та гірських роботах, — не більше 69 календарних днів (ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки).

Тож при наданні щорічних та додаткових відпусток слід враховувати ці граничні розміри, щоб загальна кількість днів відпустки за певний рік не перевищувала встановлений ліміт. 

Читайте також Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером в деталях.

_________________

* Хоча лист Мінсоцполітики датований ще 2014 роком, оприлюднений він лише тепер.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»