• Посилання скопійовано

Податкова відпустка для ФОП-«єдинника»: місяць без сплати податку

Хто з «єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Які податки під час такої відпустки не сплачуються? Що з сплатою ЄСВ під час відпустки?

Податкова відпустка для ФОП-«єдинника»: місяць без сплати податку

Що дає податкова відпустка?

Згідно з п. 295.5 ПКУ податкова відпустка дає право не платити єдиний податок протягом періоду її надання.

Щодо інших податків така пільга не діє. Але на практиці в разі, якщо підприємець не здійснює господарську діяльність, вони у підприємця і не виникають. Це стосується і податків на майно, адже у випадку із підприємцем податки на нерухомість, землю та транспорт нараховуються за цілий рік і сплачуються не підприємцем, а ним як звичайною фізособою.

 

Чи сплачується ЄСВ за період відпустки?

Ось тут, на жаль, теж пільги немає, і платіж у розмірі не менш за мінімальний все рівно доведеться зробити. Адже Закон про ЄСВ не містить норми про звільнення підприємців платників єдиного податку від сплати ЄСВ на період перебування у відпустці.

Нагадаємо, що підприємці – платники єдиного податку зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе самостійно (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ). І такий ЄСВ підприємці-«єдинники» мають сплачувати незалежно від того, одержували вони дохід чи ні, принаймні, у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, навіть якщо від єдиного податку платники І та ІІ груп зможуть себе звільнити за місяць відпустки, то ЄСВ за цей місяць потрібно буде обов’язково сплачувати.

Також нагадаємо, що нарахований ЄСВ за календарний квартал слід сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (пп. 2 п. 6 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ). Тому радимо перед тим, як піти у відпустку, не забути сплатити його (якщо строк його сплати припадає на час відпустки).

 

Хто має право на податкову відпустку?

Розд. ХIV ПКУ передбачено надання податкової відпустки тільки підприємцям  І та ІІ групи ЄП, які не мають найманих працівників.

Така відпустка не поширюється на: 

  1. фізосіб-«єдинників» ІІІ групи. Такі платники єдиного податку сплачують не фіксовану ставку єдиного податку, а відсоток від доходу, отриманого за звітний період. Тому якщо підприємець на ІІІ групі ЄП перебуває у відпустці або хворіє та не отримує дохід, відповідно у нього за такий період не буде виникати доходу. Відповідно єдиний податок буде дорівнювати нулю;
  2. фізосіб-«єдинників» І та ІІ групи ЄП, які мають найманих працівників (п. 295.5 ПКУ). Адже під час відпустки самого підприємця його діяльність не зупиняється, а провадиться найманими працівниками та відповідно за цей час він отримує дохід. А от якщо звільнити всіх працівників за місяць до відпустки, податківці вже не зможуть відмовити у наданні такої відпустки.

 

На який термін надається відпустка?

Згідно з п. 295.5 ПКУ підприємці І групи та ІІ групи (без найманих працівників!) звільняються від сплати єдиного податку на час відпустки протягом одного календарного місяця на рік.

Увага: в ПКУ йдеться про календарний місяць відпустки, тобто з 1-го по 31-е (30-е, 29-е чи 28-е) число.

Тобто відповідь на питання «Чи можна взяти відпустку з 15-го числа одного місяця по 15-те число іншого?» – ні.

Відповідь на питання «чи можна взяти відпустку на неповний місяць, поділити її на частини або перенести на інший період?» – також ні. Адже це не відпустка працівника і на неї не поширюються правила Закону про відпустки. Це податкова відпустка, право на яку дає ПКУ і яким жодних інших варіантів, ніж відпустка на цілий календарний місяць, не передбачено.

Отже, відпустка надається один раз на рік у разі знаходження у ній протягом повного місяця. Якщо вказати у заяві неповний місяць, то таку заяву буде відхилено й відповідно єдиний податок за такий місяць потрібно буде сплатити обов’язково.

І ще. За роз’ясненням ДФС з підкатегорії 107.12 «ЗІР» ФОП – платник єдиного податку, який не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Але це можна зробити тільки до початку відпустки і тільки, якщо хвороба триває 30 та більше днів.

 

Коли «єдинник» втратить право на податкову відпустку?

Ґрунтуючись на нормі п. 295.5 ПКУ, податківці при перевірці будуть перевіряти, чи здійснювали підприємці І та ІІ групи підприємницьку діяльність під час відпуски.

Якщо під час відпустки є факти виконання робіт або надання послуг, підтверджені документально актами, товарними чеками, то підприємці можуть втратити право на звільнення від сплати єдиного податку протягом усієї раніше оформленої відпустки. Відповідно за цей час потрібно буде сплатити штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку у розмірі 50% від суми до сплати.

 

Оформлюємо відпустку правильно!

Підприємцеві слід подати до органу ДФС заяву в довільній формі, вказавши в ній період відпустки (пп. 298.3.2 ПКУ). У заяві потрібно вказувати повний місяць, щоб отримати право не сплачувати за нього єдиний податок.

На жаль, досі не розроблено типової форми цієї заяви і відповідно подати її в електронному вигляді неможливо. Як може виглядати довільна форма такої заяви, ми наводимо у зразку.

Термін для подання такої заяви на сьогодні нормами ПКУ не встановлено. Але податківці у роз’ясненні підкатегорії 107.12 «ЗІР» рекомендують подавати до початку відпустки.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»