• Посилання скопійовано

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

16 змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у листопаді 2021 року

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у листопаді

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за вересень  2021 р. становив 101,2%. Він  вплинув на коефіцієнти індексації. Зокрема, у листопаді окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а деякі - на рівні липня 2021 року.

Також вперше будуть індексувати зарплату ті роботодавці, які підвищували оклади у березні 2021 року.  Як саме треба було індексувати у липні, ми розповідали тут.

Докладніше про це читайте в нашій аналітиці.

 

2) З 1 листопада Київ переходить до "червоної" зони

За результатами Державна комісія вирішила встановити з 00 години 00 хвилин 01 листопада  2021 року “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території міста Києва. З повним переліком затверджених обмежень, які почнуть діяти з 1 листопада, можна ознайомимося тут.

 

3) Дорожні знаки за новим стандартом: зміни з 1 листопада

Державне агентство автомобільних доріг України повідомило, що новий ДСТУ 4100:2021 «Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування» набирає чинності з 1 листопада 2021 року. У ньому зібрано кращий світовий досвід, а запроваджені новації мають позитивно вплинути на підвищення безпеки дорожнього руху в цілому.

 

4) З 1 листопада внесено зміни до ПДР

Кабмін постановою від 29.09.2021 р. №1091 вніс зміни до Правил дорожнього руху. Зокрема, розширено поняття "велосипедна доріжка", а також надано визначення поняттям "велосипедна смуга", "велосипедний переїзд". Також викладено у новій редакції розділи 33 "Дорожні знаки" та 34 "Дорожня розмітка".

 

5) З 1 листопада змінюється Порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником "останньої надії"

Постановою НКРЕКП від 20.10.2021 р. №1822 внесено зміни до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником "останньої надії". Зокрема, уточнено, що така ціна включає в себе ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги постачальника "останньої надії" та ціну (тариф) на послуги оператора системи передачі.

 

6) З 7 листопада запрацюють держпослуги без паперів

7 листопада набере чинності Закон від 15.07.2021 р. №1689-IX "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг". Цей Закон визначає засади надання електронних публічних послуг, публічних послуг, комплексних електронних публічних послуг, автоматичного режиму надання електронних публічних послуг. Зокрема, за ним державні органи не матимуть права вимагати паперові документи для надання послуг, якщо ця інформація вже є в реєстрі. 

 

7) З 7 листопада діятиме закон про класифікацію радіоактивних відходів 

Законом від 17.10.2019 р. №208-IX вводиться система класифікації радіоактивних відходів, що сприятиме поліпшенню поводження з радіоактивними відходами в Україні. Класифікація відповідає прийнятим міжнародним стандартам безпеки і ґрунтується на довгостроковій безпеки остаточного захоронення радіоактивних відходів. Одночасно зі Законом набирає чинності постанова КМУ від 18.08.2021 р. №882, якою внесено зміни до деяких актів КМУ з метою вдосконалення законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами.

 

8) З 8 листопада керівники зобов'язані відсторонювати працівників, що уникають обов'язкової вакцинації

Постановою КМУ № 1096 внесено зміни до карантинних вимог. Зокрема, з 27 жовтня запрацювали оновленні правила міжрегіональних перевезень та посилення контролю. А з 8 листопада почне діяти обов’язок керівників підприємств відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації. Більше читайте тут.

 

9) Не пропустіть! 9 листопада - граничний термін подання звітності за III квартал 2021 року

А це єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, декларація з податку на прибуток, фінансова звітність платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут або у новині.

 

10) З 10 листопада власників нерозмитнених автомобілів штрафуватимуть на суму до 170 тис. грн

Вже з листопада 2021 року в Україні перестане діяти період пільгового розмитнення авто на єврономерах. Після цього усіх водіїв і власників нерозмитнених машин почнуть штрафувати на суму до 170 тис. грн.

 

11) 15 листопада – останній день для великих платників для подання ф. №1-ОПП до відповідних органів ДПС 

ДПСУ нагадує, що великі платники податків мають подати заяву за ф. № 1-ОПП не пізніше 15 листопада.

 

12) 19 листопада - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІII квартал 2021 року

Яких саме? Дивіться у податковому календарі тут або у новині.

 

13) З 21 листопада скасовується вільна економічна зона «Крим»

Цього дня наберуть чинності закони від 01.07.2021 р. №1617-IX№1618-IX та №1619-IX. Ними внесено зміни до:

  • ПКУ та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Крим та міста Севастополя. Про це читайте тут;
  • до розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу.

А також визнано таким, що втратив чинність, Закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

 

14) З 21 листопада набирають чинності зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками

Нацбанк постановою від 08.10.2021 р. №103 вніс зміну до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні. Її доповнено нормою, відповідно до якої банку (філії, відділенню) заборонено здійснювати касові операції з приймання готівки іноземної валюти держави-окупанта для зарахування на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб на період дії Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

 

15) 25 листопада очікується запуск Бюро економбезпеки

У вересні ВРУ проголосувала за перенесення початку роботи Бюро економбезпеки з 25 вересня на 25 листопада. Про це читайте тут.

 

16) З 27 листопада Держфінмоніторинг буде аналізувати фіноперації за новим порядком

Наказом Мінфіну від 04.06.2021 р. №322 затверджено Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Держфінмоніторингу, а також Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету. Про них читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»