• Посилання скопійовано

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

12 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2022 року. Серед них - нюанси індексації зарплати, зростання пенсій (але не для всіх), тощо

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

1) Індексація зарплати – нюанси у червні

У червні з'явиться вперше обов’язок нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у березні 2022 року/

Для всіх інших будуть діяти нові збільшені коефіцієнти, оскільки індекс інфляції за квітень 103,1%.

 

2)  Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні? 

У червні українці мали б мати подовжені вихідні з 11 по 13 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть в ці дні з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

 

3) З 1 червня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №108/1 та №108/2 (станом на 01.06.2022 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, держмита

 

4) З червня збільшать пенсії (але не для всіх)

Пенсійний фонд України проведе плановий перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Додаткові виплати почнуться з червня 2022 року. Хто саме їх отримає - читайте тут.

 

5) Київ з червня відкриває дитсадки, але поки не всі

З 1 червня в Києві почнуть працювати 34 дитсадки. Обов’язковою умовою для відкриття є наявність укриттів на випадок повітряної тривоги.

 

6) З 1 червня ПриватБанк продовжує пільгові умови кредитування за кредитними картками 

З 1 червня 2022 року ПриватБанк відновлює активний режим кредитування клієнтів за кредитними картками та продовжує пільгові умови обслуговування користувачів кредитних карток. Клієнти матимуть можливість відкрити нову кредитну картку чи збільшити ліміт кредитування за діючими картками, при цьому для них буде діяти знижена вдвічі процентна ставка.

 

7) З 1 червня орендарі державного та комунального майна отримали пільги на час війни

1 червня 2022 року набрала чинності постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану». Нею запроваджуються пільги для орендарів державного та комунального майна.

 

8) З 2 червня відновлюються камеральні та документальні перевірки декларацій з ПДВ

Зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування з ПДВ, набирають чинності з 2 червня

 

9) З 3 червня НБУ суттєво підвищив облікову ставку – до 25% річних

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25% річних. Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни.

 

10) З 4 червня діє скасування мита і зборів для українського експорту

ЄС на рік скасував усі мита і збори для українського експорту. Це допоможе відновленню українського бізнесу, який постраждав унаслідок російської агресії.

 

11) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 15 червня

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подачі заяви є 15 червня 2022 року (середа).

 

12) Відмовитися від «спрощенки» можна до 20 червня включно

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями-платниками ЄП подається до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отож, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2022 р., необхідно до 20 червня 2022 року (понеділок) включно подати заяву.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»