• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 17 липня

Обов’язковий військовий облік жінок можуть відтермінувати; президент підтримав додаткові трудові правила; за ігнорування повітряних тривог бізнесом – кримінальна відповідальність; а ще – запрацювали окремі норми мовного закону та «бездимного» законодавства

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 17 липня

Обов’язковий військовий облік жінок: нові подробиці
Військовий облік жінок в Україні вже за три місяці, з 1 жовтня, мав би стати обов'язковим. І чим ближче до цієї дати, тим більше запитань виникає. Кого поставлять на облік? (перелік професій, зокрема, навів Мін’юст). Якщо жінка стане на облік, чи означає це миттєву мобілізацію? Чи можуть призвати жінку, яка має неповнолітніх дітей? Чи справді жінки на військовому обліку не зможуть виїжджати за кордон? Про це читайте тут і тут.

 

Але звертаємо увагу! Найближчим часом обов’язковий військовий облік жінок й зовсім можуть відмінити. Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ опрацьовано пропозиції змін до Наказу №313. Пропонується:

  • скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;
  • добровільність встановлення на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що публікуються у доопрацьованому переліку;
  • програму щодо організації взяття жінок на військовий облік в Україні розпочати не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

 

За ігнорування повітряних тривог бізнесом – кримінальна відповідальність
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №7546, яким пропонується доповнити чинну редакцію ККУ новою статтею 270-2 «Порушення законодавства у сфері цивільного захисту, вчинене в умовах воєнного стану». Згідно з нею такі порушення, вчинені службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - СПД в умовах воєнного стану, якщо вони завдали шкоди здоров'ю людей, каратимуться:

  • штрафом від 1000 до 3000 н.м.д.г. (17000 - 51000 грн),
  • або виправними роботами на строк до двох років,
  • або обмеженням волі на строк до трьох років,
  • або позбавленням волі на той самий строк.

 

Додаткові трудові правила та оптимізація трудових відносин: закон підписано
Зміни до трудового законодавства останнім часом вносяться досить швидко. Серед останніх – прийнятий 1 липня законопроєкт №7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». 15 липня його підписав Президент.

Що законотворці розуміють під оптимізацією трудових відносин та які зміни внесе цей закон на постійній основі, читайте у статті від редакції тут.

А про те, які зміни будуть внесені до спеціальних та тимчасових норм на час війни, розказали окремо тут.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Процедуру набуття права власності на земельні ділянки с/г призначення пропонують удосконалити. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №7532 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки».
  2. Пільгове розмитнення авто дозволять завершити тим, хто подав декларацію до 1 липня. У Раді зареєстровано два законопроєкти для завершення пільгового митного оформлення авто при їх ввезенні громадянами на митну територію України, за якими подано попередню митну декларацію до 1 липня та митна вартість яких не перевищує еквівалент 10 тисяч євро.
  3. Звільнення від військової служби – на підставі висновку військово-лікарської комісії. Законопроєктом №7556 пропонується вдосконалити порядок звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я в умовах воєнного стану.

 

Знову оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Загалом він оновлювався вже 15 разів.

Станом на 08.07.2022 р., до оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), увійшли 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської(51), Дніпропетровської (7), Луганської (37), Запорізької(54), Херсонської (49), Миколаївської (25), Сумської(19), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 313 громад.

 

Чи діє карантинний мораторій на фінштрафи за нереєстрацію ПН, незвітування і несплату податків після 27 травня?
Одеські податківці наголосили, що мораторій щодо незастосування штрафів за порушення термінів нарахування, декларування та сплати податків і зборів на час карантину не застосовується з 27.05.2022 р. на період дії воєнного стану.

 

Бізнес звернувся до ДПС щодо реєстрації ПН за лютий-травень 2022 року
Бізнес звернувся до ДПС зі закликом повернути нормальний діалог з бізнесом та вирішити всі претензії, проблемні питання (зокрема, минусового ліміту в СЕА ПДВ і блокування ПН) у живому діалозі.

 

За яких умов не буде штрафів за час війни за неподання єдиної звітності?
ДПС роз’яснила, що платники податків, які мають можливість своєчасно відзвітувати, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання єдиної звітності з 24 лютого 2022 року по 27 травня за умови її подання до 20 липня 2022 року.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Під час війни ДПС контролює діяльність недобросовісних «єдинників». ДПСУ розповіла, що під час перевірок було встановлено непоодинокі випадки свідомого ухилення від повноти відображення доходу «єдинниками». Після закінчення війни на них будуть чекати штрафи за такі порушення.
  2. Розроблено проєкт Порядку проведення перевірки контролюючої особи. Згідно з ним, документальна позапланова виїзна/невиїзна перевірка з питань дотримання вимог ст. 39-2 ПКУ проводитиметься за умови вручення платнику податків чи його уповноваженому представнику під підпис або шляхом надсилання платнику податків копії наказу про проведення перевірки контролюючої особи та письмового повідомлення у порядку та строки, визначені ПКУ.
  3. За півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою. Податківці нагадують, що декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №58) подається, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2022 року. Її формат для е-звітування - J0100122.
  4. 19 липня – останній день звітування з акцизу та ПДВ за лютий-травень без штрафів. 19 липня платникам, які мають можливість відзвітувати, потрібно подати декларації з ПДВ та акцизу за лютий, березень, квітень та травень 2022 року.
  5. Для контролю за торговцями ДПС створила новий сервіс. Для забезпечення контролю за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг ДПС запустила новий сервіс для громадян – чат-бот StopViolationBot в месенджері Telegram.

 

Класифікатор професій ДК 003:2010 планують реформувати
Уряд утворив робочу групу для розроблення концепції реформування нацкласифікатора «Класифікатор професій» з метою гармонізації його з міжнародними стандартами класифікації занять, професій, професійних кваліфікацій, освіти.

Тож скоріш за все незабаром з’явиться проєкт оновленого Класифікатора та будемо чекати роз’яснень Мінекономіки щодо подальших дій роботодавців після його появи.

 

Інші новини

  1. З 16 липня запрацювали окремі норми мовного закону. Зокрема, усі товари з комп’ютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом. До того ж усі інтернет-ресурси мусять впровадити україномовні версії. Також будуть штрафи за відсутність української мови у вакансіях в оголошеннях про роботу.
  2. З 11 липня запрацювали норми «бездимного» законодавства. Зокрема, діє заборона на куріння е-сигарет та кальянів у приміщеннях та громадських місцях та закриття всіх курилок у приміщеннях на підприємствах.
  3. НБУ змінив правила відкриття рахунків своїх клієнтів. Під час відкриття/закриття рахунку клієнту НБУ перевірятиме наявність інформації про її внесення до Єдиного реєстру боржників та у разі її наявності надсилатиме повідомлення держвиконавчої служби або приватному виконавцю про відкриття/закриття рахунку.
  4. З серпня пацієнти почнуть отримувати е-рецепти на антибіотики. Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних ліків виключно за е-рецептом.
  5. Google Workspace залишиться безоплатним для українського бізнесу до кінця війни. Мінцифри домовилося з компанією Google продовжити безоплатний доступ до Google Workspace до завершення війни.

До Дня бухгалтера -65%

Ще сьогодні на передплату «Дебету-Кредиту» діють мінімальні ціни! Замовляйте свій пакет на рік з повним доступом до сайту та крутим бухгалтерським сервісом на додачу!

Покваптеся скористатися пропозицією, адже потім таких знижок не буде.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»