• Посилання скопійовано

ДПС розробила проєкт наказу порядку перевірок КІК: що він передбачає?

ДПС оприлюднено наказ Мінфіну щодо затвердження Порядку проведення перевірки контролюючої особи

ДПС розробила проєкт наказу порядку перевірок КІК: що він передбачає?

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку проведення перевірки контролюючої особи» розроблений відповідно до вимог ПКУ, з урахуванням змін, внесених Законом №466.

Відповідно до Закону №466 ПКУ доповнено статтею 39-2 «Контрольовані іноземні компанії». Пунктом 39-2.6 ПКУ визначаються положення щодо реалізації податкового контролю за контрольованими іноземними компаніями. Пп. 39-2.6.4.2 ПКУ визначено, що порядок проведення перевірки контролюючої особи встановлюється Мінфіном. 

У зв’язку з цим виникла необхідність у прийнятті нормативно-правового акта, яким затверджується Порядок проведення перевірки контролюючої особи. 

Відповідно, основною метою підготовки проєкту наказу є забезпечення виконання положень Кодексу в частині встановлення та затвердження Порядку проведення перевірки контролюючої особи контрольованої іноземної компанії.

 

Нюанси проведення перевірок за проектом наказу

1. За наявності підстав, визначених пунктом 3 розділу I цього Порядку, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення про проведення перевірки контролюючої особи, яке оформлюється наказом.

2. Для прийняття рішення про проведення перевірки контролюючої особи керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу надсилає до ДПС висновок з обґрунтуванням підстав прийняття рішення про проведення перевірки.

Погодження або вмотивоване заперечення надається ДПС протягом п’ятнадцяти робочих днів з дати отримання висновку з обґрунтуванням підстав прийняття рішення про проведення перевірки.

Наказ про проведення перевірки контролюючої особи видається контролюючим органом після отримання від ДПС відповідного погодження.

3. За рішенням ДПС до участі в перевірках контролюючої особи можуть бути залучені посадові особи ДПС та/або інших територіальних органів.

4. Документальна позапланова виїзна/невиїзна перевірка з питань дотримання вимог статті 39-2 ПКУ проводиться за умови вручення платнику податків чи його уповноваженому представнику під підпис або шляхом надсилання платнику податків копії наказу про проведення перевірки контролюючої особи та письмового повідомлення у порядку та строки визначені Кодексом.

З текстом проєкту Порядку можна ознайомитися тут

Також ДПС оприлюднила проєкт наказу щодо затвердження Форми акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи із вимогами до його (її) складення.

Основною метою підготовки проєкту наказу є забезпечення виконання положень Кодексу в частині встановлення та затвердження Форми акта (довідки) про результати перевірки контролюючої особи із вимогами до його (її) складення.

З текстом проєкту наказу можна ознайомитися тут

***

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»