• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 квітня

Чоловіки за кордоном отримуватимуть паспорт лише в Україні; крім повісток, надсилатимуть ще один документ. Клуб білого бізнесу, Єдиний реєстр кваліфікацій замість класифікатора професій, зміни у ліцензуванні підакцизу, зниження ставки НБУ та інші новації влади

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 - 28 квітня

Посилення мобілізації з 18 травня: що нового?

Нагадуємо, що за три тижні, 18 травня, набере чинності Закон №3633-IX про посилення мобілізації. Він запроваджує чимало змін. Зокрема, з цього дня чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися до ТЦК, щоби стати на військовий облік і оновити свої облікові дані. Якщо вони цього не зроблять, їм надсилатимуть «вимогу». Що це таке, кому її передаватимуть – читайте у цій новині.

Тим часом (ще до набрання чинності Законом) Уряд вніс зміни щодо отримання паспортів за кордоном. А саме: з 25 квітня пересилання внутрішніх та закордонних паспортів чоловіків з 18 до 60 років до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюватиметься.

 

Які ще зміни підготувала влада? П’ять новоприйнятих законів

  1. Замість класифікатора професій – Єдиний реєстр кваліфікацій. 25 квітня у І читанні прийнято законопроєкт №9630. Ним передбачено створення Єдиного реєстру кваліфікацій на підставі Класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та Реєстру кваліфікацій.
  2. Клуб білого бізнесу. 24 квітня ВРУ прийняла за основу законопроєкт Гетманцева №11084 про особливості податкового адміністрування під час ВС для платників з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
  3. Новації у ліцензуванні підакцизних товарів. Прийнятим у І читанні законопроєктом №10346 спрощується процедура отримання ліцензій для підакцизних товарів та запропоновано перехід на е-форму ліцензій. До того ж запроваджуються безстрокові ліцензії для всіх видів госпдіяльності.
  4. Реформа соцстрахування продовжується. 25 квітня ВРУ підтримала за основу урядовий законопроєкт №10017 зі змінами до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування.
  5. Звільнення працівників за колабораціонізм. 25 квітня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7731 зі змінами до КЗпП щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань.

 

Адміністрування ЄСВ не передаватимуть до ПФУ

25 квітня ВРУ провалила прийняття законопроєкту №9569 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». За ним мали би сплачувати ЄСВ на рахунки ПФУ, а звітувати з ЄСВ – через сайт е-послуг ПФУ. Але законопроєкт відхилено повністю.

 

Три новації від Мінфіну

По-перше, викладено у новій редакції Положення про форму та зміст структури власності. Зокрема, встановлено форму структури та забезпечено можливість її подання юрособами до ЄДР в е-формі.

По-друге, готуються зміни Методрекомендацій з перевірки порівнянності показників фінансової звітності. Їх приводять у відповідність до НП(С)БО.

По-третє, буде оновлено форми №1-ВП та №1-ОП про обсяги виробництва та обігу підакцизних товарів. Мінфін оприлюднив проєкти нових форм звітів з виробництва та обігу в оптовій мережі деяких підакцизних товарів, порядків їх заповнення, а також кодів, одиниць виміру та видів продукції/ товару, які слід застосовувати при їх заповненні та поданні.

 

Не пропустіть! 30 квітня – останній день подання декларації про доходи і сплати податків

Нагадуємо, що 30 квітня минає граничний строк для подання декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік фізособами, фізособами-«загальниками» та самозайнятими особами. Який штраф (точніше, два штрафи!) загрожують фізособам, які не подадуть вчасно декларацію, читайте у роз’ясненні податківців.

Крім того, 30 квітня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за березень 2024 року. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Особливості діяльності ФОПа-бухгалтера. У свіжому листі №1461/ІПК/99-00-24-03-03 ДПС розповіла, чи може ФОП надавати бухгалтерські послуги? Чи можна головному бухгалтеру підприємства зареєструватися ФОПом? Які ще особливості такої діяльності? Читайте у коментарі редакції до листа.
  2. Як правильно оформлювати придбане паливо? ДПСУ розповіла, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо спростування реальності господарської операції позивача з придбання за договором поставки нафтопродуктів. Госпоперації з придбання палива та інших нафтопродуктів відрізняються від придбання звичайних товарів та потребують наявності, зокрема, спецрезервуарів, особливого обліку оприбуткування та списання, сертифікатів якості.
  3. Заповнення додатка Дія до декларації з податку на прибуток. Інформаційний лист ДПС №4 присвячено особливостям оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема додатка «Дія» до декларації з податку на прибуток.

 

Увага! 5 та 18 травня можна буде зареєструвати ПН за І та ІІ половину квітня

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 та 18 травня можна буде зареєструвати ПН та РК за І й ІІ половину квітня в ЄРПН.

 

Держстат оновив форми №1-ПВ та ще 14 звітів

Держстат продовжує щорічне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу оновлено 15 звітів (серед них №1-ПВ, №3-борг, №1-відходи тощо). За новими формами потрібно буде звітувати з 2025 року.

 

До уваги роботодавців!

  1. КМУ розробляє новий порядок електронного бронювання військовозобов’язаних через Дію. Для цього керівник підприємства має пройти ідентифікацію у Дії та подати перелік осіб співробітників для бронювання у довільній формі, а також інформацію про компанію.
  2. Електронна трудова книжка: що це таке? Де знайти електронну трудову книжку? Хто може подати трудову книжку на оцифрування? Чи потрібно ФОПу робити запис в електронній трудовій книжці? Відповіді ПФУ на найпоширеніші запитання читайте тут.
  3. Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення трудових відносин? Законодавчі акти не встановлюють вимоги поновити дію трудового договору або інші особливі умови щодо процедури надання працівникам, із якими призупинено дію трудових договорів, щорічних відпусток, - зазначили у Держпраці.

 

Насамкінець – три цікаві аналітики від редакції

  1. Строки виплати зарплати двічі на місяць: як їх встановити так, щоби не порушувати вимогу виплачувати її двічі на місяць? Що робити, якщо день виплати зарплати припадає на вихідний? Читайте у статті від редакції.
  2. Як розблокувати ПН/РК? Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, зі зразками документів та порадами.
  3. Подаємо декларацію з ЄП за І квартал: поради для ФОПів та ЮО. До 10.05.2024 (включно) платники ЄП групи 3, як фізособи, так і юрособи, мають подати до податкової служби декларацію з ЄП. У цій статті розглянемо особливості складання декларації – як юрособами, так і ФОПами.

 

Інші новини

  1. НБУ з 26 квітня знов знизив облікову ставку – до 13,5%. Ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики. Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності.
  2. Для сільгосппідприємств знову підкоригують умови для бронювання працівників. Мінагрополітики знову внесло зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період.
  3. З 19 квітня знову змінився перелік ТОТ та територій бойових дій. Наказом Мінреінтеграції від 12.04.2024 №108 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Донецької, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»