• Посилання скопійовано

Реформа соцстрахування продовжується: за основу прийнято закон

25 квітня ВРУ підтримала за основу законопроєкт №10017 зі змінами до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соцстрахування. Завдяки цьому законопроєкту сумісникам можуть повернути право на фінансування лікарняних від ПФУ

Реформа соцстрахування продовжується: за основу прийнято закон

25 квітня ВРУ підтримала за основу урядовий законопроєкт №10017 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування".

Проєктом акта пропонується внести зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, а також до законів України:

передбачивши виконання функцій уповноваженого органу у відповідних сферах.

Крім того, законопроєктом передбачено зміни до Закону  “Про природно-заповідний фонд України”, якими виключаються застарілі норми та визначається, що посадові особи служби державної охорони природно-заповідного фонду України підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Такі зміни зумовлені необхідністю приведення законодавчої бази у відповідність до Закону № 2620, при цьому їх реалізацією не звужуватимуться права застрахованих осіб, установлені чинним законодавством. 

Виключено застарілі норми, зокрема, частину третю статті 30 і частину восьму статті 36 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” – щодо призначення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання і в разі втрати годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, за нормами Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”. 

Уточнено норми абзацу другого частини першої статті 22 Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” стосовно права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом, що відповідатиме іншим нормам зазначеного Закону та Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Також змінами до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” пропонується встановити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання / перебування застрахованої особи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим пропонується установити, що соціальні послуги, в тому числі на необхідний догляд, а також медичні послуги потерпілому надаватимуться та розраховуватимуться відповідно до оцінки потреб потерпілого згідно із законами України “Про соціальні послуги”, “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, а особливості організації надання соціальних і медичних послуг потерпілим, компенсації вартості соціальних послуг визначатиме Кабінет Міністрів України.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»