• Посилання скопійовано

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за шостий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за серпень

Що почитати у вересні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за шостий місяць війни

1) Оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям (станом на 23.08.2022 р.)

94 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Загалом вже було 19 оновлень, з них у серпні двічі.

 

2) До уваги податкових агентів! З 9 серпня діє оновлена форма єдиної звітності

24 тис. переглядів

Наказом Мінфіну №189 внесено зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до самої її форми. Зокрема, введені рядки для зазначення середнього заробітку мобілізованих без грошового забезпечення. Більше подробиць про зміни – в аналітиці від редакції. Як повідомили податківці, оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ вперше будемо подавати за IV квартал 2022 р.

 

3) Які жінки повинні будуть стати на військовий облік: нові деталі від заступниці міністра оборони

21 тис. переглядів

За словами Ганни Маляр, для ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Тож саме їх внесуть в оновлений перелік для постановки на військовий облік жінок.

 

4)  З 10 серпня роботодавці можуть застосовувати нову форму трудового договору з нефіксованим робочим часом

18 тис. переглядів

9 серпня опубліковано, а 10 серпня набрав чинності Закон від 18.07.2022 р. №2421-IX, що передбачає запровадження особливої форми трудового договору – з нефіксованим робочим часом. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

5) З 29 липня діють зміни в обліку коштів фінпослуг, витрат, ОЗ та інвентаризації

18 тис. переглядів

Наказом № 148 внесені зміни до Плану рахунків, Інструкції № 291, НП(С)БО 7 і Положення №879. Зміни набрали чинності з 29 липня через опублікування Наказу цього дня в «Офіційному віснику». Що змінилося, ми розповіли у цій статті.

 

6) Нюанси надання відпусток без збереження зарплати на час війни з 19 липня

16 тис. переглядів

Федерація профспілок наголосила, що з 19 липня з'явився окремий вид відпустки без збереження зарплати на час війни – через виїзд за межі України. За цією новою підставою відпустка без збереження заробітної плати надається тривалістю – не більше 90 календарних днів у період дії воєнного стану. Закон не обмежив можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, однак загальна тривалість відпусток (частин) яку працівник може вимагати надати відповідно до цієї норми не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.

 

7) Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

15 тис. переглядів

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають протягом найближчих 30 днів. У серпні це, зокрема, індексація зарплати у нових розмірах; набрання чинності Законом «Про платіжні послуги» та багатьох документів НБУ з ним пов’язаних; граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за II квартал 2022 року; оновлення форми довідки про подану декларацію про доходи; старт застосування змін до формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності; скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності тощо.

 

8) Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі

13 тис. переглядів

Кабмін визначив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити здійснення безготівкових розрахунків (у т. ч. з використанням е-платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари. Постанова почала діяти з 17 серпня.

 

9) В Україні запускають безоплатне навчання IT-фахівців

12 тис. переглядів

За даними Мінцифри, скоро охочі зможуть подати заявку на IT Generation. Цей проєкт дозволить українцям здобути безкоштовну освіту та розпочати свою кар'єру в IT-сфері.

 

10) Мінфін змінив інструкцію щодо нарахування ЄСВ

11 тис. переглядів

Зміни внесено в частині нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу з числа резервістів, та відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для працівників резидента Дія.Сіті.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»