• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 12 лютого

Воєнний стан та мобілізацію продовжено; токени скасовано, а строки перевірок з відшкодування ПДВ зменшено; зміни щодо реєстрації ПН/РК під час війни; нові форми ПН та звітності з ПДВ з 1 квітня. А ще – індекс інфляції за січень та зміни до деяких НП(С)БО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 – 12 лютого

Воєнний стан та мобілізацію продовжено ще на три місяці
За Законом №2738-IX воєнний стан було продовжено до 19 лютого 2023 року. Та, на жаль, війна ще триває. Тож воєнний стан та загальну мобілізацію вирішено продовжити ще на три місяці. Для цього 6 лютого у ВРУ зареєстровано Президентом, а 7 лютого підтримано за основу та в цілому законопроєкти №8419 та №8420.

11 лютого Президент В. Зеленський підписав відповідні закони:

  • №2915-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Ним передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб;
  • №2916-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Згідно з ним строк проведення загальної мобілізації також продовжується з 19 лютого 2023 року строком на 90 діб.

 

Токени скасовано, а строки перевірок з відшкодування ПДВ зменшено: закон
7 лютого ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №6085 про внесення змін до ПКУ щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Саме ним поставлено крапку у питанні необхідності обовʼязкового застосування токенів.

Крім того, завдяки правкам до другого читання, цим законопроєктом передбачено скорочення строків перевірок відшкодування ПДВ з 60 до 30 днів та звільнення від оподаткування ПДВ наданих державою безкоштовно LED-ламп. Про це читайте ось тут.

Очікується, що цей Закон набере чинності з 31 грудня 2023 року, але норма щодо скорочення термінів для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ – з 20 березня 2023 року.

 

З 8 лютого діють зміни щодо реєстрації ПН/РК під час війни
7 лютого офіційно опубліковано, а наступного дня набрав чинності Закон від 12.01.2023 №2876. Ним, зокрема:

  • продовжено граничні терміни реєстрації ПН,
  • зменшено штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН до 2-5-10-15-25% суми ПДВ замість 10-20-30-40-50% залежно від строку такого порушення,
  • зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК;
  • заборонено перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування 2%.

У ДПС зауважили: нові строки реєстрації в ЄРПН застосовують до ПН та РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом №2876 (тобто з датою складання, починаючи з 16 січня 2023 року).

 

Що ще відомо про (роз)блокування ПН/РК?

  1. Автоматичне розблокування ПН та РК було проведене 11 січня. За даними ДПС, 11 січня СМКОР було задано певні параметри і автоматично за ними податкові накладні тих платників, які відповідають цим критеріям, було зареєстровано. Але більше такої можливості немає. За свіжою статистикою, в останні місяці ще більше компаній стикнулися з проблемою блокування ПН/РК.
  2. Відмова у розблокуванні ПН або у виключенні з ризикових може стати підставою для перевірки ДПС. Д. Гетманцев вирішив запропонувати зміни до ПКУ щодо позапланових перевірок ДПС. Так, відмова у розблокуванні ПН або у виключенні з ризикових може стати підставою для позапланової перевірки ДПС за заявою платника.
  3. Коли ДПС не блокує ПН на суму до 5 тис. грн? У податковій розповіли, що безумовна реєстрація ПН на суму до 5 тис. грн діє для платників, яких не віднесено до переліку ризикових, та якщо директор такого платника обіймає цю посаду не більш як у трьох платників ПДВ.

 

Нові форми ПН та звітності з ПДВ діятимуть з 1 квітня
Нагадаємо, що Мінфін оновив форми ПН, декларації з ПДВ, спрощеної декларації з ПДВ та уточнюючих розрахунків до них. Наказ №463 набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. 2 лютого його опубліковано. Тож з 1 квітня діятимуть нові форми ПН, РК та декларації.

У ДПСУ повідомили, що застосування нових форм починається:

  • з 1 квітня 2023 року – для ПН та РК (у т. ч. тих, які складені до 01.04.2023 і не зареєстровані в ЄРПН);
  • з 1 травня 2023 року – для декларації з ПДВ для звітування за квітень.

Також ДПС вже розробила та оприлюднила у Реєстрі е-документів формати для складання нових форм ПН та РК до них.

 

Ще п’ять нових податкових роз’яснень

  1. Найпоширеніші помилки під час складання додатка 4 ДФ до єдиної звітності. Податківці навели перелік типових кодів помилок, допущених під час заповнення відомостей додатка 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ та алгоритм дій платника щодо їх виправлення.
  2. У разі отримання міжнародної допомоги під час війни слід подати декларацію. ДПС у Полтавській області зазначила, що у разі отримання фізособами допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній слід задекларувати її як індоходи без сплати ПДФО та ВЗ.
  3. Як здійснити оприбуткування готівки? Податківці навели правила оприбуткування готівки. При цьому суми готівки, що оприбутковуються, повинні відповідати сумам, визначеним у відповідних касових документах.
  4. Чи є заборгованість зі сплати ЄСВ податковим боргом? Сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки, не вважається податковим боргом, а є недоїмкою. На цьому наголосила ДПС по роботі з великими платниками податків.
  5. Нові підстави для перевірок під час війни з ТЦУ та міжнародного оподаткування. ДПСУ повідомила, що у частині контролю за ТЦУ відновлено позапланові документальні перевірки у разі неподання податкової декларації, розрахунків, звітності для податкового контролю за ТЦ.

 

Мінфін вніс зміни до деяких НП(С)БО
Мінфін наказом від 12.01.2023 р. №18 вніс зміни до:

  • НП(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»,
  • НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»,
  • НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»,
  • НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»,
  • НП(С)БО 17 «Податок на прибуток»,
  • НП(С)БО 23 «Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін»,
  • НП(С)БО 24 «Прибуток на акцію»,
  • НП(С)БО 31 «Фінансові витрати»,
  • НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»,
  • НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність».

Крім того, з 7 лютого діють оновлені НП(С)БО щодо обліку оренди. Про це читайте тут.

 

Коли страхувальники зможуть подавати повідомлення про виплачені лікарняні до ПФУ?
Раніше ФСС розповідав: для зменшення ризиків затримок під час виплати працівникам допомоги за лікарняними ще у 2018 році впроваджено систему оперативного інформування про здійснення виплат. Відтоді про перерахування працівникові отриманих від ФССУ коштів роботодавець звітує у місячний термін після виплати допомоги.

Проте цього року ФССУ передав свої функції Пенсійному фонду. У зв'язку з цим у роботодавців виникає питання щодо подання повідомлення про виплату коштів за лікарняними.

Під час спільного онлайн-вебінару Генеральної дирекції ВГО «Асоціація платників податків України» та контролюючих органів представники ПФУ зазначили, що зараз працюють над впровадженням цього сервісу на порталі ПФУ. Можливо, вже за тиждень роботодавці отримають таку можливість.

Поки що подавати повідомлення про виплату лікарняних слід у паперовому вигляді до територіальних відділень ПФУ.

 

Лікарняні сумісникам: аналізуємо зміни в Законі №1105
У Законі №1105 є зміна, яку сміливо можна назвати революційною. Ми говорили про неї і раніше, але тоді в це важко було повірити. Адже з січня 2023 року працівників, які працюють за сумісництвом, фактично позбавили права на отримання лікарняних за всіма місцями роботи. Тепер вони можуть отримати лікарняні лише за одним місцем роботи!

В абзаці другому частини першої ст. 22 Закону №1105 зазначено: «Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Як розуміти «або» у цій нормі? Що таке «реалізація права» на лікарняні за основним місцем роботи? Який документ її підтверджує? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за січень – 100,8%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у січні 2023 р. порівняно з груднем 2022 р. становила 0,8%, зі січнем 2022 р. – 26,0%.
  2. Із 2 лютого українців позбавили можливості купівлі-продажу нерухомості. За інформацією нотаріальної палати, у результаті громадян позбавлено можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження належним їм нерухомим майном. Більше подробиць за посиланням.
  3. З 1 квітня пропонують розпочати поетапне збільшення мінзарплати та прожиткового мінімуму. У ВРУ зареєстровано законопроєкти №8431 та №8432, якими пропонується поетапне підвищення з 1 квітня 2023 року розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткових мінімумів.
  4. ПФУ отримуватиме відомості про перетин кордону українцями. Уряд ухвалив законопроєкт, за яким прикордонники надаватимуть ПФУ відомості стосовно реципієнтів, які перетинали державний кордон України.
  5. ПриватБанк розпочинає виплати фінансової допомоги від чеської гуманітарної організації «Людина в біді». Українці, що постраждали від війни, зможуть отримати допомогу від чеської гуманітарної організації «Людина в біді» через ПриватБанк.

Знижки, від яких перехоплює подих

День святого Валентина — чудовий привід для відвертих зізнань! Тож у переддень свята хочемо відкрити Вам таємницю. Уся команда KadroLand настільки сильно любить Вас, що не змогла залишити без приємного сюрпризу.

Наразі на передплату Кадрової Відеоплатформи №1 діє знижка у розмірі -71%. Відтепер переглянути потрібний курс, завантажити необхідний документ чи отримати консультацію експерта можна лише від 128 грн/міс.

Це пропозиція тільки від щирого серця, будьте впевнені.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»