• Посилання скопійовано

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

13 важливих змін та подій, які очікують українців у червні 2023 року. Серед них - зміни у порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, останній день для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ тощо

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

 1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні? 

У червні українці мали б мати подовжені вихідні з 3 по 5 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

 

2) З 1 червня діють зміни у порядку обміну електронними документами з контролюючими органами

Мінфін вніс зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, зокрема, в частині набуття статусу суб’єкта електронного документообігу без укладення договору. Що саме змінилося - читайте тут.

 

3) З 1 червня зростуть тарифи на електроенергію для населення

КМУ підвищив тариф на електроенергію для населення до 2,64 грн з 1 червня. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему. З підняттям тарифу середня сума у платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 грн.

 

4) З 2 червня спрощено реєстрацію місця проживання для осіб, житло яких розташоване на ТОТ або в зоні бойових дій

Цього дня набере чинності Закон від 11.04.2023  р. №3054-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, а також внесення відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії".

 

5) Замовляти номерні знаки для авто можна онлайн

3 червня набере чинності наказ МВС від 17.01.2023 р. №10, яким визначено механізм замовлення онлайн наявних у сервісному центрі МВС платних або безкоштовних номерних знаків.

 

6) Річна фінансова звітність підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом до 10 червня

Платник податку, який зобов’язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, разом з аудиторським звітом через приватну частину Електронного кабінету має можливість надіслати до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

  • річну фінансову звітність у форматі XML за допомогою режиму «Введення звітності»;
  • аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 5 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

 

7) З 4 червня врегульовано деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного  стану

4 червня набере чинності Постанова КМУ від 07.04.2023 р. №440. Нею встановлено, що позитивні результати періодичної, позачергової повірки та повірки після ремонту, строк дії яких закінчився у період воєнного і надзвичайного стану, чинні на територіях:

  • тимчасово окупованих рф, на період воєнного і надзвичайного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування на відповідних територіях;
  • активних бойових дій протягом шести місяців з дати завершення бойових дій на таких територіях відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого Мінреінтеграції;
  • можливих бойових дій протягом шести місяців з дати припинення можливості бойових дій на таких територіях відповідно до переліку.

 

8) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 15 червня

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подання заяви є 15 червня 2023 року (четвер).

 

9) 15 червня буде останнім днем для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ

Новостворені СГ, які з дати держреєстрації обрали спецгрупу ЄП, можуть перейти з 01.07.2023 на ставку ЄП у розмірі 5% за умови подання заяви про зміну ставки ЄП не пізніше 15 червня 2023 року.

 

10) Відмовитися від «спрощенки» можна до 20 червня

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями - платниками ЄП подається до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отже, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2023 р., необхідно до 20 червня 2023 року подати заяву.

 

11) З 21 червня зміняться ліцензійні умови провадження охоронної діяльності

Постановою КМУ від 18.04.2023 р. №341 доповнено перелік документів щодо персоналу охорони, які додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження охоронної діяльності. Зокрема, передбачено необхідність подання відомостей про проходження особою служби у військовому резерві або перебування її у військовому оперативному резерві територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військової частини), що зазначені у військовому квитку, контракті, довідці з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (додається копія відповідного документа), крім осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

 

12) З 28 червня - нові вимоги у сфері поводження з пестицидами й агрохімікатами

28 червня набере чинності Закон від 16.11.2022 р. №2775-IX, яким внесено суттєві зміни та доповнення до Закону «Про пестициди і агрохімікати». Цей закон усуває дублювання повноважень різних органів влади у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, та сприяє розширенню можливостей державних органів у напрямі боротьби з фальсифікованими пестицидами і агрохімікатами. Крім того, законодавство України у сфері поводження з пестицидами та агрохімікатами  приводиться у відповідність до законодавства ЄС (зокрема, в частині термінології,  вимог до маркування та упаковки, удосконалення процедури ведення державного реєстру пестицидів і агрохімікатів). 

 

13) До 30 червня діє карантин через COVID-19

До 30 червня Урядом продовжено дію карантину через COVID-19. Тож до 30 червня 2023 р. карантинні неоплачувані відпустки ще можна надавати і далі. Таке рішення затверджено Постановою КМУ №383. 

Автор: Волос Наталія

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»