• Посилання скопійовано

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

12 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і просто українців у вересні 2023 року. Зокрема, звітування з ПДВ за новою формою, припинення виплат на проживання для деяких ВПО та продажу акцизних марок старого зразка

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

1) Час до школи! Яким буде навчання в умовах війни?

1 вересня розпочинається новий навчальний рік, і це вже другий рік поспіль школярі будуть змушені навчатися під час війни. За словами заступника міністра, у Міносвіти очікують, що 80 - 85% шкіл розпочнуть новий навчальний рік очно або у змішаному форматі.

За рішенням КМДА, навчання у столичних школах триватиме з 1 вересня по 31 травня, а компенсаторні заняття та атестація – до 28 червня 2024 року. Для учнів перших класів додаткові тижневі канікули заплановані з 19 до 25 лютого 2024 року.

 

2) Увага! За серпень звітувати з ПДВ потрібно буде за новою формою

Податківці нагадують, що оновлена форма декларації з ПДВ починає застосовуватися з 1 вересня 2023 року, тобто починаючи зі звітування за серпень 2023 року. Але сама форма декларації залишилася незмінною.

 

3) З 1 вересня 2023 року припинять виплати на проживання для деяких ВПО 

З 1 вересня почне діяти низка підстав, за яких ВПО позбавлятимуть щомісячної допомоги від держави на проживання. Це передбачає урядова постанова №709, що набрала чинності 15 липня.

 

4) З 1 вересня пасажирський транспорт випускатимуть за кордон лише з позначкою екологічності

З 1 вересня, якщо у пасажирському транспортному засобі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетину кордону стане неможливим. Про це наголосили в Укртрансбезпеці.

 

5) З 1 вересня припиняється продаж акцизних марок старого зразка

Нагадаємо, що Уряд постановою від 19.06.2023 №618 затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва; тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва. Марки попереднього зразка припинять продавати з 1 вересня 2023 року.

 

6) З 1 вересня відбудеться перехід на новий церковний календар

З 1 вересня УГКЦ та ПЦУ  відзначатимуть всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати нерухомих свят (які щороку відзначаються в одну і ту ж дату) зміняться, а саме – змістяться на 13 днів.  Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки що незмінними.

 

7) З 10 вересня банки будуть зобов’язані сформувати додаткові резерви

Відповідні зміни затверджено рішенням Правління НБУ від 09.08.2023 №275-рш, що набирає чинності з 10 вересня 2023 року. З 11 вересня обов'язкові резерви за строковими коштами і вкладами юридичних осіб (крім інших банків) дорівнюватимуть у національній валюті 10% (нині 0%), а в іноземній валюті – 20% (нині 10%).

 

8) Для переходу на «спрощенку» з ІV кварталу 2023 року – подайте заяву до 15 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін – 15 вересня (п’ятниця).

 

9) З 15 вересня зміниться порядок надання компенсації за пошкоджене житло

15 вересня набере чинності постанова КМУ від 21.07.2023 №858. Цією постановою Уряд вніс зміни до Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення».

 

10) 20 вересня - останній день подання платником єдиного податку заяви про відмову від спрощеної системи.

Якщо  бажаєте відмовитись від спрощеної системи, то заяву слід подати до 20 вересня (середа).

 

11) 30 вересня – останній день сплати податку за коригування контрольованих операцій 2022 року

ДПС нагадує про наближення періоду подання звітності та сплати податків з доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів. Граничний термін сплати податку на доходи нерезидентів за проведені коригування контрольованих операцій 2022 року минає 30.09.2023.

 

12) Обмін монет, що вийшли з обігу, можливий до 30 вересня

До 30 вересня 2023 року включно українці ще можуть обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже не є платіжними засобами.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»